Oct 2, 2012

Sajtos felfújt (Τυροσουφλέ)

Ma nagyon finomat ettünk és nem is nehéz elkészíteni. Sajtos felfújt vagy sufle.

Persze mivel a blogom a görög konyháról szól, megjegyzem, hogy ez nem egy hagyományos görög étel. Úgy jellemezhetném, mint újgazdag vagy újgörög ételt, mert csakis a 70's évek utáni jobb gazdasági viszonyok között élő, városi népek között kezdett el megjelenni ez a fajta, franciás sajtos felfújt. Viszont akkor nagyon, olyannyira, hogy a magukra valamire adó családoknál nem volt nagy vendégvárás suflé nélkül. Persze nem mindig ez a kimondott suflé szerepelt, hanem a felfújt valamelyik formája. Így hát az idegen konyhából átvett étel idővel elgörögösödött, vagyis az itt található hozzávalókhoz alakult.Hozzávalók:

* 2 Florinis típusú paprika (bármilyen piros paprika jó hozzá, viszont a képen látható, hogy a Florinis paprikák nagyok, tehát kb. ennyi legyen az adag)
* 2 kisebb vagy 1 nagy zöld paprika
* 4 tojás
* 160 gr sütőporos liszt (én szemre tettem és lehetett talán 200 gr is)
* 300 gr anthotiro (az anthotiro-t tehéntúróval lehet helyettesíteni, de sztem a legjobb a fele tehéntúró, fele orda kombináció)
* 200 gr feta (Erdélyben telemeaval is helyettesíthető)
* 150 gr olvasztott vaj
* 200 ml tej
* 250 ml tejszín
borsElkészítés

A paprikákat megmossuk, letöröljük majd vékony csíkokra vágjuk.
Egy nagy jénai tálat kivajazunk. Az enyém ovális formájú, kb. 25x35 a legnagyobb szélesség, illetve hosszúsága.
A tál aljára egyenletesen leszórjuk a paprikákat, majd rámorzsoljuk a sajtokat, egyenletesen elosztjuk, mindenhol ugyanannyi legyen, borsozzuk. Sózni nem kell mert a feta elég sós ahhoz, hogy  a felfújt pont jó legyen.
Mixerben habosra verjük a tojásokat, majd fokozatosan hozzáadjuk a vajat, tejet, tejszínt, végül a lisztet.
A folyó masszát ráöntjük lassan a tálba lerakott anyagokra, kicsit összerázogatjuk, de egy villával is be lehet segíteni, hogy a tészta jól befolyjon a sajtok és paprikák közé.
Előmelegített elektromos sütőben sütjük kb. 50 percet, először 10 percet 230 fokon, majd a többit 180 fokon.

Jó étvágyat!
No comments: