Oct 28, 2012

Polip-saláta (Χταποδοσαλάτα)

A szülinapos ebédem egyik fénypontja a polip-saláta volt. A polipot nagyon szeretjük mindannyian, mindenféle formában. Mikor szénen sütjük ki, akkor rajta marad minden tappancsa, mikor főzöm, akkor a nagyobb tapadókat leveszem róla, habár vannak akik úgy tartják, az az igazi csemege.

A mostani salátámhoz egy közepes méretű polipot vásároltam, 1,5 kg-t nyomott. Nem egy olcsó mulatság, a helyileg fogott polipokat, amiket lefagyasztanak és a helyi kis super-marketben árulnak, 14-15 euróért vesztegetik kilóját, így bizony szó sem lehet arról, hogy a receptet ne készítsük el jól és a polip kidobásra kerüljön. Az utolsó tappancsot megesszük róla, vagy mi, vagy a kutyák:)


Hozzávalók:

1-1,5 kg octapus
1/3 csésze jó minőségű ecet
2 lk apróra vágott bazsalikom (ha lehet friss legyen)
1 lk oregano
2 lk apróra vágott petrezselyem
3 apróra vágott cikk fokhagyma
1 kk kristálycukor
3/4 csésze olívaolaj
1 nagyobb sárgarépa vagy két kisebb, julien-re vágva
1-2 bébicukkini julien-re vágva
1 kisebb zöldpaprika nagyon apróra vágva
1 kisebb pirospaprika nagyon apróra vágva
kb. 15 fekete olíva, kimagozva

Elkészítés:

A polipot annyi vízbe teszem, hogy alaposan elmerüljön benne. A vízbe teszek egy borospohár ecetet, majd kb. 15-20 percet főzöm kuktában a legalacsonyabb fokon. Kiveszem, hagyom picit hűlni, hogy dolgozni tudjak vele. A feje közepéből kivágom a szemét, majd a hasát kifordítom, megtisztítom ha lenne benne még valami és csíkokra vágom. A lábakat egyenként szétválasztom, ha nagyon nagyok a tappancsok, a bőrt lehúzom a tappancsokkal és marad a fehér hús. Felvágom diónyi darabokra és egy salátástálba teszem.

Az ecetet, bazsalikomot, oreganot, petrezselymet, fokhagymát, cukrot, kevés sót és borsot összemixelem az olajjal.

Mindent összekavarok és legalább 3 órát pihentetem a hűtőben.


Egyéb polipos receptjeim:No comments: