Oct 11, 2012

Kétszínű kalács (Τσουρέκι δίχρωμο)

A tavaly nagyon sokat kísérleteztem a kalácstésztával és végül azt a következtetést vontam le, hogy kalácsot nem nehéz készíteni, de olyan kalácsot, mely napok múlva is puha, foszlós és friss, bizony nem könnyű. Nagyon puha tészta szükségeltetik hozzá, amivel meg lehet tanulni bánni, de kezdő főzicskélőknek ijesztő lehet. Ezekről mind beszámoltam ebben a kalács postomban.


A kétszínű kalácsot is természetesen a nálunk fellelhető legjobb kalácslisztből készítettem, a Robin Hood-ból, aminek nagyon magas a protein értéke 14,14 gr a 100 gr lisztben. 11 gr-s proteinértéken alul meg sem érdemes próbálni a kalácskészítést, mert a kalács nem lesz foszlós!

Hozzávalók a kétszínű kalácshoz:

* 500 gr liszt
* 1 zacskó élesztő vagy 1/2 kg liszthez való friss élesztő
* 150 gr cukor
* 60 gr vaj (nem margarin!)
* 250 ml tej
* 2 tojás
* citromreszelék (1 lk)

Elkészítés:

- a mixerbe beleteszem a lisztet, a száraz élesztőmet és a száraz ízesítőket, mikor használok (a masztix és a mahleb port), most a kétszínű kalácsnál nem használtam
- a tejet felmelegítem és elkeverem benne a vajat és a cukrot, addig amíg felolvadnak. A tej ne legyen forró, annyira lehet meleg, hogy az ujjunkat ha beledugjuk, benne is tudjuk azt tartani!
- a mixer mellé készítem az enyhén felvert, inkább összekavart tojásokat - de mehetnek bele egyben is, ahogy vannak

A mixer dagasztókanalait használom. Beindítom, alacsony sebességen és lassan a száraz hozzávalókhoz adom a tejjel elkavart anyagokat, utána pedig lassacskán a tojásokat.Ilyen állagú a tészta. Olajos kézzel vagy kaparóval nagyon szépen lejön a dagasztókarokról. Mikor ilyen nyúlós, kész a dagasztási fázis.

A tésztát olajos kézzel kettőbe osztom, az egyik felét visszateszem és belekeverek 2 lk kakaót és 1 kk porcukrot. Utána a két tésztalabdát félreteszem és megkelesztem addig, amíg duplájára nőnek.

Ezután 3-3 rudat sodrok belőlük, eleinte megolajozva, majd kicsit lisztezve a deszkát, hogy dolgozni tudjak a tésztával.Ekkor jön a fonás, ehhez ez a videó remek útmutató:Miután összefonom a kalácsot, sütőpapírral bélelt formába teszem és megint duplájára kelesztem.


180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megvan. Szoktam hideg sütőbe is tenni, ekkor 3/4 óra kell neki.

1 comment:

marisz57 said...

Nyersen is, sülve is gyönyörű a kalácsod! És biztos nagyon finom - szívesen megkóstolnám!