Sep 19, 2012

Padlizsános csirke (Κοτόπουλο με μελιτζάνες)

Görögországban a húst mindenféle zöldséggel párosítják, az általam egyik legkedveltebb a padlizsános párosítás, ebből is a paradicsomos. Leginkább a marhahúst szokták így készíteni, de a csirke is remekül talál hozzá. Az eredeti elkészítési mód szerint a padlizsánt bő olívaolajban ki kell sütni, majd utána összerotyogtatni a már kész hússal. Általában így is készítem és imádom. Mivel azonban én is, mint annyian, folyamatosan próbálok itt-ott lefaragni a kalóriaértékből, gondoltam kipróbálom másképpen. Így is finom, de a klasszikus elkészítési mód az igazi:)

Már írtam erről a receptről ITT és ITT, mindkét alkalommal marhahúsból készült. Így hát túl sokat nem kell most magyarázkodnom, jöhetnek a képek.
Nem tudom, ti hogyan daraboljátok a csirkét, de én nem így. Én mindig a mellét, a combjait, szárnyait szépen elkülönítem, majd a hát és nyak megint külön. Nagyon érdekes, hogyan darabolják itt a csirkét. Mindig úgy vágják, hogy a szárnyak mellé mindig jó darab mell is kerül, és a combokat is egyben ketté nyisszantják. Míg én mindig sebész módjára egy csontot el nem vágok, úgy emelem szét a darabokat, a hentes nyisz-nyusz-huss és máris feldarabolta nekem, ilyen fura módon. Általában nem szoktam feldaraboltatni, mert jobban szeretem az én módimat, de most valahogy lusta voltam hozzá:)

Tehát a fentiek lényege, hogy a padlizsánt feldaraboljuk és sós vízbe áztatjuk min. 20 percre. Utána leitatjuk róla a vizet, megkenegetjük olajjal, tepsire fektetjük és grillen pirosra sütjük mindkét oldalukat. Ha olívaolajban sütjük, ahogyan én szeretem, nem feketedik meg, így a grillezés alatt viszont eléggé besötétült. Közben 2 apróra vágott hagymát üvegesítünk forró ujjnyi olívaolajon, mikor már üveges, hozzáadunk 3-4 apróra vágott cikk fokhagymát és a besózott, borsozott csirkedarabokat. Kissé elősütjük a csirkedarabok mindkét oldalát, vigyázzunk a hagyma ne égjen oda közben! Felöntjük kevés vízzel és fedő alatt hagyjuk puhulni. Mikor majdnem kész, hozzáöntünk 1 tányér frissen turmixolt érett paradicsomot és megsózzuk, majd hagyjuk besűrűsödni. Lehet ízesíteni mentával, bazsalikommal, fahéjjal, szegfűborssal, de ha semmit nem teszünk bele akkor is nagyon finom lesz, mert a csirke és a padlizsán egymásnak adja az ízét, illatát.
1 comment:

Jucy said...

Elkészítettem.
Szokatlan volt először az illata, de az íze lenyűgöző :-)