Jul 7, 2012

Meggy-joghurt fagylalt (Παγωτό βύσσινο με γιαούρτι)

Az utóbbi időben nem volt energiám, kedvem beírni a megfőzött ételeket a blogba. Nem is készült sok újdonság. A nyári periódus nem kedvez a nagy főzéseknek, nem csak a meleg miatt, hanem azért is, mert a görög háztájak ilyenkor területileg megduplázódnak, hisz az élet nagy része kivonul a balkonokra, udvarokra, ezzel pedig több munka hárul a háziasszonyokra. Aztán meg aki még emellett fürödni is el szeretne járni, annak nagyon meg kell szerveznie a programját, de főleg, több vízszintesben történő pihenőórára van szükség, mint a téli időszakban (legalábbis nekem:)).
Most beírom a meggyes fagylaltom receptjét (megint meggy:)), amit még akkor készítettem, amikor volt meggy a fán:) De még van belőle a mélyhűtőben. Ez a fagylalt savanykás, kitűnő desszert zsíros halak vagy húsok után. Ha csak délutáni édességként fogyasztjuk, akkor kombináljuk fehér, édesebb fagylalttal, a "kájmáki"-val, ami jellegzetes görög íz.


A meggyes-joghurtos fagyihoz a következőkre van szükség:

  • 375 ml tejszín
  • 3 tojássárga
  • 90 gr cukor
  • 200 gr vastag görög joghurt (lecsöpögtetett)
  • 400-450 gr magozott meggy

A fagyit egyszerűbb fagylaltgépben készíteni, de akinek nincs, az is nyugodtan nekiállhat (nekem sincs), nem egy ördöngösség, kis odafigyelést igényel.

Elkészítés:

Egy lábosban felmelegítem a tejszínt. Közben a mixerben odateszem a tojássárgáját a cukorral. Kb. 6-7 perc alatt habosra keverődnek. Ekkor hozzájuk adom lassan a forró tejszínt (még felforrása előtt), miközben a mixer tovább dolgozik.


Az így kapott krémet ekkor gőz fölé teszem. Egy kevéssel nagyobb lábosban, mint a krémes, vizet forralok és föléje helyezem a krémes lábost. A krémet addig kavargatom a gőz fölött, amíg kissé megvastagszik és a fakanálon, ahogy kiemelem, réteg képződik, nem folyik le róla minden gyorsan, mint az elején.
Ekkor leveszem a krémmel teli kis-lábost a nagynak a tetejéről, és rögtön fagyos vízzel és jégkockákkal teli tálba helyezem. Kavargatva kihűtöm. Letakarva (pl. egy bevajazott sütőpapírt helyezve a krém tetejére), beteszem a hűtőbe, amíg nagyon hidegre hűl.

Közben a meggyet pürésítem és mikor a krém alaposan lehűl, akkor belekavarom a joghurtot és a meggyet. Alaposan kikavarom, hogy egyenletesen jusson meggy és joghurt mindenhová, majd beteszem egy olyan edénybe, amit be tudok fedni és fagyaszthatom benne. Akinek van fagylaltkészítője, ekkor bele teszi a krémet.

Mivel nekem nincsen fagyigépem, ezért óránként kiveszem és megkavarom, illetve a szélein már megfagyott részeket alaposan belekavarom a többibe. Legalább 4szer kell megkavarni, ahhoz, hogy kellemes krémes állaga legyen és jól lehessen majd adagolni. Mielőtt szedek belőle mindig kicsit mélyhűtőn kívül hagyom, hogy puhuljon, úgy könnyebb kivenni belőle.
No comments: