Jul 26, 2012

Banzájkaja és Ikaria-i "szufiko"

Hát igen. Nyáron alig szoktam blogolni. Ragad az ember alkarja az asztalhoz, meg különben is, a lakásban csak enni, aludni vagyunk, a többi időben vagy a kertet, udvart kell locsolni, rendezni, vagy a balkonon ülünk vagy kint vagyunk valamerre. Ez a nyár mifelénk. Hősies tett a blogolás, hisz most is hivogat az édes nyári este a balkonon, jól esne lehűsűlni kicsit, még mindig 28 fok van kint pedig elmúlt este 10. Bent ennél sokkal több, de azért erőt veszek magamon, mert szegény blogomat alaposan elhanyagoltam.

Mióta az utolsó bejegyzést megírtam természetesen főztem és főzök, de többnyire könyebben elkészíthető ételeket, vagy olyanokat, amiket ide már ezerszer beírtam. Evéssel kapcsolatos esemény volt a kisvárosunkban tartott 6-ik tánctalálkozó, amit a mi tánccsoportunk szervez minden évben és mi is főzünk. Itt írtam bővebben az egészről, most csak beteszem ide a darált húsos makaróni képét. Nagyon finom volt, éhes lettem most tőle:)Így mostuk utána az edényeket:)

Egyik nap készítettem szufiko-t. Nagyon érdekes megfigyelni, hogy majdnem ugyanazokat az ételeket milyen eltérésekkel készítik Görögország különböző vidékein. Ez a szufiko majdnem olyan mint ahogyan Evia-n is készítik a paradicsomos zöldbabot, viszont Ikaria-n ugyanezt borral főzik, amitől egészen különleges íze lesz és igaziból a zöldbabos zöldségragu név felelne meg neki legjobban a magyar fordításban.

Hozzávalók:

3 hosszukás, lila padlizsán
2 cukkini
2 zöldpaprika
100 gr zöldbab
2 cikk fokhagyma
2 hagyma
1 nagy, érett paradicsom
100 ml piros bor
olívaolaj (kb. 1 pohár)
1 kk cukor
só, bors, oregano

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk, pucoljuk, itt Görögországban a zöldbab ereit kivágjuk mindkét oldalon egy éles késsel, másképpen a szájunkból huzogathatjuk és az étel élvezhetetlen lesz. Bármilyen zsengének is tűnjön a zöldbab, ez Görögországban elengedhetetlen folyamat, a klíma miatt nagyon erős az oldalon futó szál. A cukkinit, padlizsánt ujjnyi vastag szeletekre, a hagymát és fokhagymát apróra vágjuk. A hagymát olajon üvegesítjük, majd belezudítjuk a fokhagymát és a zöldségeket. A paradicsomot mossuk, lehúzzuk a héját, apróra vágjuk és a zöldségekhez adjuk, valamint hozzáadunk minden mást, kívéve a bort. Az ételt levére főzzük (kb. 30 perc) majd a végén adjuk hozzá a bort és még 10 percet főzzük. A zöldségek általában elég levet engednek ahhoz, hogy ne kelljen egyáltalán vizet adni az ételhez, mindenképpen figyeljük, nehogy odaégjen. Akkor finom ha jó szaftos, de nem túl leves.

Én ez alkalommal a sütőben készítettem, mindent beletettem egy magas oldalú, fedett tepsibe és az egyik sarokba tettem sütőpapírba csomagolt csirkeaprólékot, melyre 2 cikk fokhagymát is helyeztem. Ez a gyerek miatt kellett, mi felnőttek nem ennénk gyakran húst, de a gyerek miatt a zöldséges ételekbe is bele kell csempésszek keveset.

A bor miatt nagyon érdekes íze volt, nekem nagyon ízlett, a férjem szt neki mindegy hogy Evia vagy Ikaria módon van elkészítve:)


No comments: