Jun 5, 2012

Pizza finnyás gyereknek

Most mondhatjátok, minek írom én be a pizza receptet, hisz egyrészt nem görög étel, másrészt mindenki a kisujjából rázza ki a pizza tészta elkészítésének módját. Tudom, tudom, de ez az én netes kajanaplóm, így szükségem van rá itt, mikor majd keresgélek merre tettem:)
..és mindez azért, mert eddig nagyon ritkán készítettem. Kisfiam kb. 3 éves korától nem volt hajlandó új ételt beengedni a menüjébe, többek között eddig nem volt hajlandó megkóstolni a pizzát sem (vagy focaccia-t vagy bármilyen más pékárút a tost kenyér, virslis kifli és hamburgerzsemlén kívül).
Van egy kedvenc komikusa  a gyereknek, akinek az 5 CD-jét, amit valami akcióval a télen beszereztünk, már legalább 50-szer látta sztem. A pasi stílusa az a kissé néha ízléstelen köznéphumor, de a kamaszfiúk nagyon szeretik (Seferlis). Szóval az egyik videón van egy egész szójátékos rész a pizza-val kapcsolatosan és innen jött az ihlete a gyereknek, hogy megkóstolná. Napok óta nyúzott, készítsek, nekem nem akaródzott, mert ahányszor eddig megpróbáltam az lett a vége, hogy mi kellett megegyük és mivel férjem jobban meg tudja magát tartóztatni, a vége az lett, hogy a nagy része az én pocakomban landolt. Mivel a családból leginkább nekem lenne szükségem pár kiló leadására, ezért érthető, hogy nem akaródzott belefognom. Aztán tegnap végül tarthatatlan lett a helyzet addig papolt nekem a kölök, így készítettem egyet. Igyekezetem tökéletes siker koronázta, mert a gyerek majdnem a fél pizzát bevágta. óriási öröm ez nekünk, az érthet meg, akinek rosszul evő gyereke van.


A pizzaformám 28 cm-s, a tészta amit begyúrtam 2 pizza-ra való, a felét félretettem egy csukott ételes-dobozba mára a hűtőbe. A pizza feltéte szegényes volt, mert azt tettem rá, amit a gyerek meleg szendvicsben is megesz, és magam mellé rendeltem, hogy ő pakoljon mindent, tudja mi van rajta, ne legyen majd a kifogás az, hogy nem jól csináltam:)

Tészta hozzávalók 2 db. 28 cm-s átmérőjű pizzához:

60 dkg finomliszt
3 ek olívaolaj
2 tk só
1 tk oregano
3,3 dl meleg víz
1 tasak élesztő (1/2 kg-hoz való) vagy 2 dkg friss élesztő
1 tk cukor

Ezt összegyúrom, ha ragad, még teszek kevés lisztet hozzá, de maradjon lágy a tészta, éppen-csak a kézreragadás fázisa utáni állapotban legyen, hogy finom puha pizza-t kapjunk. Duplájára kelesztem, majd félbevágom. Fele mehet a hűtőbe másnapra, felét pedig kinyújtom kerek, 28 cm-s formára és beteszem a pizzaformámba.

Pizza-szósz

Most ne haragudjatok meg, de ezt teljesen szemre készítettem. Azt hiszem lehetett benne 2 db. nagyon leves paradicsom kis kockára vágva, kb. 5 levél diosmo (menta), 3-4 szál petrezselyemzöld, hüvelykujjnyi rozmaringszár levelekkel, 1 babérlevél, mokkáskanál cukor, 1 szegfűbors, csipet só, olívaolaj, 1 kis hagyma apróra vágva. Ezeket pár percig összefőztem, addig, hogy kissé besűrűsödjön a szósz, majd miután langyosra kihűlt kiszedtem belőle a zöldeket, mert fiam nem enné meg ha meglátná, a többit összeturmixoztam, hogy teljesen homogén legyen. A szósz is 2 pizzára elég, így felét félretettem.

Feltét:

A pizzatésztát megkentem a szósszal, körbe körbe kiraktam párizsi szeletekkel, majd nagyobb darabokra vágott bacon-t tett rá a gyerek (5-6 szeletet). Az egészet befedtük nagyon szegényesen egészen vékony sajtszeletekkel, nem is fedte az egészet a sajt, mert így akarta a gyerek. 

Mivel kevés volt a feltét és kevés sajttal fedtük, attól féltem nem lesz finom, de nagyon jó lett. 190 fokon sütöttem, előmelegített sütőben addig, amíg a pizzatészta szélei megpirosodtak.
Mára is előre van rendelve:))
No comments: