Apr 13, 2012

Paradicsomos tintahal (Θράψαλο κοκκινιστό)

Ehhez az ételhez nem a kalamari-t, hanem a thrapszalo-nak nevezett tintahal fajtát használtam fel, természetesen kalamariból is készülhet. A két tintahal nem ugyanaz, de ugyanabba a családba tartoznak. Általában úgy mondják, a thrapszalo nem annyira ízletes, én mégis inkább ezt szeretem jobban. Mindenesetre jóval olcsóbb, mint a kalamari, a jégbe hűtött, nagy thrapszalo-k kilója 5 eur, ami a mai görög világban kimondottan olcsó a többihez képest. 
Ha jégbe-hűtöttet vásárolok, akkor előző estétől kint hagyom a konyhapulton, egy edényben. Reggelre szépen kienged és már nem is hideg, így jól lehet vele dolgozni. Első lépésben meg kell tisztítani.
Legelőször lekaparom a halak testéről az átlátszó, rózsaszín nyálkás membránt. Ezt egy késsel nagyon hamar és könnyen el lehet végezni. A lábakról nem nagyon lehet, nem is kell ezzel túlságosan foglalkozni, ami jön az lejön, a többi maradhat. Ezek után megfogom a fejét és egy-két mozdulattal kihúzom a testéből, így kijönnek a fejjel a belek is, úgy ahogy a harmadik képen látszik. Megkeresem a testben a hajlékony, vékony gerincet is, és egy mozdulattal kihúzom. Ezzel a pucolással végeztem is. Most a halakat széles karikákra vágom.
A tintahal fajtáknál a kényes pont a puhaságuk. Ha nincsenek megfelelő módon elkészítve, akkor élvezhetetlen, rágós marad a húsuk. A megpuhulást segíti elő a következő eljárás: miután karikára vágom, mindig 10 percre szódabikarbónás vízbe teszem és átforgatom alaposan benne a karikákat. Vagyis egy nagyobb salátástálba hideg vizet engedek, majd ebbe teszek 1-2 kávéskanál szódát. Ebbe belezúdítom a halkarikákat és a kezemmel néhányszor átforgatom őket. Hagyom 10 percet állni. Miután kiveszem a szódás vízből, alaposan átmosom őket hideg vízben. Újból megtöltöm a tálat vízzel, majd hozzáadok egy fél borospohárnyi ecetet. Ebben is alaposan átmosom a halkarikákat és 5 percet hagyom állni őket. Tiszta vízben megint átmosom őket, majd amennyire lehet, lecsepegtetem a vizet róluk.
Most jöhet maga az étel elkészítése.Hozzávalók:
2 nagy thrapszalo
2 közepes hagyma apróra vágva
1 sárgarépa karikázva
1 babérlevél
1 kk csípős paprika
1 kk édes paprika
1 kockázott érett paradicsom
300 gr sűrű paradicsomkonzerv
1 pálinkáspohárnyi ouzo
1 marék apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:
A hagymákat ujjnyi olívaolajon megfuttatom, hozzájuk zúdítom a sárgarépakarikákat és kissé pirítom őket. Ezután hozzáöntöm a halkarikákat. Megforgatom kissé az olajon, majd mindent hozzáadok, a petrezselyemzöld kivételével. Puhára főzöm, valamint ügyelek arra is, a mártásom megfelelően besűrűsödjön.  Mikor kész van, hozzáadom a petrezselyemzöldet és lefedve hagyom, amíg a fövés teljesen leáll. Aki sűrű és sok mártást szeretne, az ne hagyja a mártást magától besűrűsödni, főzze az ételt fedő alatt, amíg a hús puha, majd a mártást étkezési keményítővel sűrítse. 
1 comment:

duende said...

Hú de megkóstolnám, nagyon guszta. És imádom a tintahalat vagy kalamárit, vagy akárhogy is híjják. :)