Apr 24, 2012

Koronakenyér

Ezt Húsvétra készítettem, aztán mégsem ezt vittem végül vendégségbe, hanem a margaréta-kenyerem. Azért nem ezt, mert először túl nagyra sikeredett és nem tudtam lefagyasztani, másodszor meg jó lett, de.. nem is tudom, megettük:) A szokásos kenyértésztámból készült (800 gr malomból vett kenyérliszt + 200 gr finomliszt + 2 kanál ecet + 4 kanál olívaolaj + 2 kk só + 1 kk cukor + 2 tasak élesztő + 600 ml meleg víz). Az egész érdekessége a kenyérnek a formája. Nagyon szép magosan és barnalisztből, így találtam rá egy netes portálon, de sajna nem jegyeztem le hol. De fent van Limara-nál is, ő is elkészítette. Tehát összegyúrom, majd megformázom a következő módon:

Az első esetben, mikor 1 kg lisztből készítettem a kenyeret, egy 31 cm-s átmérőjű formát használtam hozzá, olyat ami a következő képen látható:


A formát kibéleltem egy tiszta háziruhával. Utólag sajnáltam, nem tettem valami pohárféleséget a közepébe, mert a lyuk miatt nekehezen tudtam a késsel bánni.


A tésztát alaposan kigyúrtam, majd 1x300 gr + 6x200 gr-s darabokra osztottam. A 300 gr-s darabot kerekre nyújtottam, akkorára, hogy a tepsi középső kéménycsövét lefedve vele, a tészta a szabadon körbe-körbe futó "folyosó" szélének közepéig érjen.A 200 gr-s darabokból szép kerek cipókat formáztam és körbe raktam őket a formában. Csillag formájúra bevágtam és kihajtogattam a felső részt, a képen látható módon, majd hagytam duplájára kelni (leolajozva és nylonzacskóba téve, olyan nagyba, hogy a tetején ne érjen a tésztához és annak legyen helye kelni! - Lidl-s nagy, füles, átlátszó zacskót használok erre a célra)

Mikor szépen megkelt, egy sütőpapírral bélelt tepsibe fordítottam az aljával felfele.180 fokon pirosra sütöttem.

Másodjára 1/2 kg lisztből készítettem és egy 26 cm átmérőjű formát használtam a sütéshez, a többi ugyanaz.1 comment:

Vicuska said...

Nagyon hatásos a megformálása, ügyes vagy!