Mar 27, 2012

Szmirnai kuluri (Kis-Ázsiai hagyományos keksz) - Κουλουράκια σμυρνέϊκα

Húsvéti főpróbaként készítettem egy nagyon finom kekszet, amit itt Szmirnai kuluri-ként ismernek a görögök, mert a Szmirnai görögség egyik hagyományos száraz-sütije. Én is nagyon szeretem, mert vajjal készül, ami nagyon finom aromát ad a keksznek. 
Nem nehéz elkészíteni, még igazán gyúrni sem kell ha van mixer otthon. A kenyérdagasztógép ehhez nem megfelelő, mert először fényesre és habosra kell a vajat a cukorral keverni, ehhez nagy forgássebesség és habverő karok szükségeltetnek. Miután a vaj és cukor habos-fényesre van kavarva, a többi már egyszerű és nagyon hamar elkészíthető. 
A Szmirna-i kuluri-nak mindig csónakformát adnak, úgy tartják, talán azért, mert  a Szmirnai asszonyok és azoknak leszármazottjai így szeretnének megemlékezni tragédiájukról, a Kis Ázsiai partokról való kiűzetésükről, azokról a napokról amikor hajóval érkezett az, aki túlélte, Görögország földjére.
Lássuk hát a receptet!
Hozzávalók:
250 gr puha vaj
3/4 csésze cukor
2 tojás
1/4 csésze tej
1 kiskanál masztix (elhagyható, csak aroma, lehet vaníliával helyettesíteni)
550 gr liszt (éppencsak annyi, hogy a kezünkre ne ragadjon, illetve ami ragad, le is jöjjön)
1,5 kiskanál sütőpor
1 tojássárga kevés vízzel hígítva a kenéshez


A puha vajat a cukorral a mixerben habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. Én ezután már kézzel gyúrom össze. Lisztből annyi kell, hogy a tészta összeálljon, ne ragadjon a kezünkre. Tulajdonképpen egy nagyon puha, fehér gyurmát kell kapjunk, amely ragad picit még, de le is jön a kezünkről, ahogy formázzuk a kekszeket, ugyanakkor a kekszek is szépen összeállnak, nem esik szét az anyag a kezünkben.
Kicsípünk egy akkora darabot, ami kicsit kisebb mint egy asztalitenisz-labda és egy kb. 20-25 cm-s rudat nyújtunk deszkán. Ha a tésztának jó keksz-állaga van, akkor megtörténhet, ahogyan nyújtjuk a rudat, kicsit szakadozik a tészta. Ekkor meg kell a kezünkben kicsit nyomogatni és rögtön tovább nyújtható. Miután a rudacskát kinyújtottam, a képen látható módon behajtom és kis csónakokat formázok vele, majd a végüket kicsit összecsípem.


Sütőpapíros tepsire helyezem őket, egymáshoz nem túl közel, megkenem a tojássárgás kencével és 180 fokon 20-25 percig sütöm őket, amíg szép pirosak lesznek.
Jó étvágyat!:)


6 comments:

Sheila G. said...

szia, régóta olvasgatlak, és minden recept a masztixon bukik meg nálam. mi ez, miből van, és mivel lehet helyettesíteni?

Márti said...

Ez nagyon tetszik, elmentettem, köszi :)!

Agni said...

Szia Sheila, kattints rá a masztix szóra a receptben és eljutsz a kalácsbejegyzéshez, ott leírom mi a masztix. Sajnos semmivel nem lehet helyettesíteni, nagyon jellegzetes az illata..

Vicuska said...

Nagyon finom tud lenni a vajas keksz! Különlegesen készül a formázása!

Sheila G. said...

köszönöm. esetleg a neten rendelni valahol? (tudom, gugli, de te talán jobban tudod)

Erika said...

Masztixgyanta itt kapható: http://puwww.kepafalon.hu/shop-item.php?nid=523&layer=&parent=&addbasket=1