Mar 5, 2012

Ravani (Szirupos darás kevert)

Ezt a süteményt készítettem Tiszta Hétfőre és ugyan nem böjtös, de finom:) hasonló a szirupos joghurtos süteményhez, de ezt búzadarából készítik és sokkal könnyebb a tésztája mint a lisztes változatnak. Ráadásul nem nehéz elkészíteni, sőt.

Az előírt mennyiségeken annyit változtattam, hogy dupla adag citromreszeléket tettem bele, ráadásul egy nemrég frissen lereszelt narancsnak a héjából is egy nagy leveskanálnyit. A receptben használt csészeadag nálam 200 ml volt, egy nagy teáscsésze. A darából (simigdali/semolina) nálunk lehet durva vagy finom változatot kapni, én most a finomra darált változattal készítettem, mert az volt itthon. Ez annyira finomra van darálva, hogy szinte már lisztszerű.

Hozzávalók:
4 tojás
2 csésze dara
1 csésze finomliszt
1 csésze joghurt (kicsöpögtetett!)
1 1/2 kiskanál sütőpor (nyugodtan mehet bele 2 kiskanálnyi)
1 mokkáskanálnyi vaníliapor
1 csésze étolaj (nem olíva)
1 csésze cukor
narancs és citromreszelék

Szirup:
4 pohár cukor (250 ml-s pohár)
31/2 pohár víz
3 citromhéj-szelet


A tojásokat a cukorral a mixerben habosra keverem, majd fokozatosan minden mást hozzájuk adok, a lassú keverésre véve a gépet. Mikor kész, beleöntöm egy kiolajozott tepsibe, az enyém 30x22 cm-s. 180 fokon kb 45 percet sütöm a középső rácson, addig, amíg a beleszúrt kötőtűre vagy éles késre semmi nem ragad.

Időközben a szirupnak valókat 5 percig főzöm. Mikor kiveszem a süteményt lassanként adagolva, egy merőkanállal ráöntöm a szirupot és hagyom teljesen kihűlni. Kihűlés után letakarva kell tartani, mert a felső része kiszáradhat.


No comments: