Mar 17, 2012

Hot dog kenyér fázisfotókkal

A profi oldalak azért sikeresek, mert egy halom jó szöveget tudnak folytonosan ismételni, olyanokat mint pl.: "az első magyar fázisfotós oldal" és egyéb ilyen jól hangzó dolgok:) Én is, de más gasztroblogos is fázisfotózik évek óta:) de mi szégyelljük ezt folyton hangoztatni. No de ahogy a görög mondja: "aki szégyelli magát, az veszít" és bizony ebben igazuk is van. Ami a mai témánkat illeti, még valamikor a múlt hét előtt készítettem, de mivel sok fotó tartozik hozzá és egy becsületes leírás, ezért halogattam, mert nem volt időm. Most a két nagyfiú látogatása között gyorsan beírom, mert elkallódik és legközelebb kereshetem, merre van.


Ez is kenyértészta, a következők jellemzik:
1. fontos a liszt minősége, de mivel zsemle típusú kenyér, ezért nem kenyérliszt hanem finomliszt kell hozzá
2. meleg vizecske kell hogy szépen keljen a tészta
3. akkor csillogó a teteje, ha tojással kenjük meg, én nem tettem, mert sajnáltam rá a tojást, csak tejjel kentem, ezért nem lett tökéletes a kinézetele
4. kell bele író vagy joghurt

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
140 gr joghurt
2 dl tej
1 tojás
0,5 dl olaj
1,5 tk só
1 tk cukor
2 ek burgonyapehely 
2,5 dkg élesztő vagy 1/2 kg liszthez való száraz élesztő (1 tasak)

Lisztből én a kék Allatini lisztet használom mindenhez, amibe nem kalács vagy kenyértészta kell. Ezen az van feltüntetve, hogy mindenre jó finomliszt- Joghurtból mindig a lecsöpögtetett juh-joghurtot, olajból napraforgóolajat és nem olívát.  A fentieket összegyúrom, a tejet melegen öntöm az összekavart száraz alapanyagokhoz. Jól kidolgozom a tésztát. Kapok egy 1 kg-s labdát belőle.


Ezt 5 egyenlő részre osztom. A képen látható mérlegem sajnos nem felel meg sem a hamburgerzsemle, sem a hot-dog kifli, sem a kis kalácsok készítésének, mert nem tudok vele pontosan mérni. Ugyan szemre is lehet dolgozni, de akkor lesznek a zsemlék, kiflik, stb. teljesen egyformák, ha rendesen lemérjük a darabokat, hogy egyforma súlyúak legyenek. Ehhez pedig digitális mérleg szükségeltetik, nekem ez lesz a következő szerzeményem. Nincs valaki aki a cégét szeretné reklámozni és megdobna egy céges digitális mérleggel?:)

Minden darabot először labdává formázok a kezemben, majd utána téglalap alakúra nyújtom.A téglalap csak enyhén az, majdnem kocka. Egyik sarkától fogva szépen felcsavarom:


..majd középen félbevágom és tepsibe helyezem.


Letakarom tiszta konyharuhával és egy nylonnal, ezek mind speciálisan erre a célra vannak használva, külön fiókban állnak a konyhámban, semmi másra nem használom őket.Duplájára hagyom kelni a kifliket.

Ezután megkenem őket, legjobb tojással, hogy szép fényesek legyenek és kisütöm őket 180 fokon, középső rácson, addig amíg szép pirosak lesznek.Fakanállal lyukat fúrok bele és beleteszem a virslit, több kevesebb sikerrel:)


Ez a recept is Limarától származik.

4 comments:

Vicuska said...

A több-kevesebb siker megmosolyogtatott, tetszik, jól mutat a kenyérke!

Farci said...

Nagyon guszták! :)))
Limara receptjei nálam is mindig bejönnek! :))
Ilyen nylonom nekem is van - Görögből! :)))

Limara said...

Csodaszép! :)

mmama said...

Nagyon gusztusos !
Hallod e az a mondás Rád nem vonatkozik, Te nem vagy vesztes !
Az má' igaz hogy a leveled még mindig van valahol, csak nem itt, pedig van friss hírem , emlékem, érzéseim nagyon régi pátriádról :-)
Szívesen cserélek információt :-)))