Mar 6, 2012

Bergamot again

Tegnap megint elkészítettem az évi hagyományos bergamot-szirupos-kanalas édességemet. A tavalyi recept és metódus után tájékozódtam, de mivel tavaly nem jutott elég szirup az üvegekbe, az idén megemeltem a  szirup adagját. A tisztított, hámozott, felvágott és felfűzött héj csak 650 gr-t nyomott, nem volt olyan szép vastaghéjú a gyümölcs, mint a tavalyi. Az idén a szirup több lett:) Most félre van téve a hűtőbe a megmaradt 300 ml, amit majd egy ravanira fogok felhasználni a hét végén, mikor nagyfiunkat várjuk a nagyvilágból:)


Hozzávalók:
650 gr gyümölcshéj
1.400 gr kristálycukor
1/2 üveg glükózszirup (200 gr)
700 ml víz
1 citrom leve

A sziruphoz jobb lett volna, ha kevesebb cukrot és több glükózszirupot használok, de csak fél üveg volt itthon, pedig úgy emlékeztem van egy egész:)


Ajánlott hozzávalók tapasztalataim alapján:

2 kg gyümölcs héja (1 kg -700 gr közötti tisztított héj)
1.300 gr kristálycukor
1 üveg glükózszirup (200 gr)
700 ml víz (2 normál vizespohár)
1 citrom leve

A hozzávalóknál meghagyom a 700 ml vizet, mert ha a gyümölcs vastaghéjú és kb. 1 kg tisztított héjat eredményez, akkor pont jó lesz. Ha kevesebb akkor pedig kevesebb szirup is kell, majd akkor helyben, arányosan mindenből kevesebbet használok majd.
A fázisleírásokat ITT találjátok, magáról a gyümölcsről ITT írtam.

Ugyanolyan finom lett mint tavaly, habár rágáskor érezni a vastag héj és vékony héj közötti különbséget. Jövőben jobban utána kell néznem, hol találok jó vastaghéjú gyümölcsöt!No comments: