Feb 23, 2012

Olívabogyós "kubai" kenyér (Ελαιόψωμο)

Egy kubai kenyérnek nevezett kenyérrecept forog a gasztroblogokon körbe körbe, mint maga a kubai tánc és ritmus:) Több gasztroblogban megtalálható, én most az Ági receptjét linkelem be,  mert ő is olívásan készítette, igaz én dupla adag olívát pakoltam bele. A kenyér valóban olyan, amilyennek máshol is leírják, ropogós héjú és puha belű, másnap is, nagyon finom. Én száraz élesztővel készítettem és ahogy belezuttyintottam a nagyon forró vizet, biztos voltam benne, hogy ebből aztán semmi nem lesz és láss csodát, az élesztő nem égett le, a kenyér csodálatosan felnőtt és nagyon hamar! Jöjjön hát ennyi bevezető után maga a recept.Hozzávalók

200 gr rétesliszt
300 gr finomliszt
2 tk tengerisó
1 tk cukor
25 gr friss élesztő vagy 1 tasak száraz élesztő
300 gr FORRÓ víz

(( Eredeti recept:
1,2 - 1,4 liter / 5 - 6 csésze liszt
2 csomag szárított élesztő
1 ek só
2 ek cukor
500 ml / 2 csésze forró víz
opp. szezámmag, mák ))

A hozzávalókat összegyúrom és félreteszem kelni. Egy negyed óra alatt megkel a tészta a forró víz miatt. Időközben kimagozom az olíváimat, majd apró darabokra vágom (kb. 2 maréknyit) és miután a  tészta megkel, újból átgyúrom, ez alkalommal belegyúrva az olívákat is.Vizes kézzel átsimogatom a kenyeret és gőzös sütőben 45 perc alatt szép barnára sütöm.
4 comments:

Mági said...

Ó, annyira örülök, hogy megsütötted, az imádott "kenyerem". ( Milyen érdekes, hogy egy másik kenyér kapcsán jutottam hozzád. ) Remélem, tetszett és elégedett vagy a recepttel. Már sokféle képpen variáltam és mindig siker.
Nagyon-nagyon szép lett, mester vagy!
( Az Ágni, az Ágnes? )

Agni said...

Szia, igen, Ágnes:) nagyon finom volt, egy baj van, ritkán csinálom ugyanazt így nem tudom kiélvezni az ízeket:) De ezt többször meg fogom sütni:) Köszi!:)

Mági said...

Szia Ágnes!
Köszönöm.
Én is ritkán ugyanazt...
Gyönyörű dolgokat készítesz.
Szép hetet.

Erika said...

Na én 3x kezdtem neki és 3x nem sikerült. A tészta egyszer sem kelt meg, de ugyanez a recept langyos vízzel gyönyörű kelt tésztát eredményezett. Úgyhogy én feladom, maradok a langyos vizes kelesztésnèl. :)