Feb 25, 2012

Lagana, a Tiszta Hétfő kenyere

Hagyományos módon Tiszta Hétfőn egész Görögországban a lagana nevű kenyeret fogyasztják. Ebbe a kenyérbe régen egyáltalán nem tettek élesztőt a hétfői, első böjtnap miatt, manapság azonban úgy készítik, hogy van benne élesztő vagy kovász, de sokkal kevesebb, mint a rendes kenyérben. Én minden évben magam készítem és az idén nem is vártam meg a hétfői napot, miért ne élvezzük pár napig a lagana szeretett ízét?
A lagana egy lapos kenyér, a kevés élesztő miatt nem lesz kerek, dagadt formája. Nagyon fontos, hogy elegendő ideje legyen megkelni és beérni, a legjobb ízt akkor kapja, ha a kelés lassan történik, hideg helyen vagy szobahőmérsékleten. Össze lehet gyúrni vasárnap délután és be lehet tenni a hűtőbe, majd másnap csak a sütéssel kell bajlódni. Nagyon finom és különleges az íze, ha tahini is kerül bele, vagyis szezámmagpaszta.Hozzávalók:

800 gr kenyérliszt
200 gr finomliszt
1/2 tasak élesztő (a 2 tasak helyett ami 1 kg liszthez kell más esetben)
2 kiskanál só
1 kiskanál cukor
600 ml meleg víz
4 lk olívaolaj vagy 3 lk tahinipaszta
2 lk ecet
szezámmag a szóráshoz


A fentieket összegyúrom, de alaposan. A kenyértésztának fontos a jó gyúrás, mert ha nem, akkor nagyon fog morzsolódni. Ha esetleg nem akarjuk kézzel, de nincsen dagasztógép, akkor a régebbi fajta mixerrel is lehet, a dagasztókart használva. A mixer nem fogja azonban jól vinni az 1 kg lisztből gyúrt tésztát, ezért ajánlatos először kézzel összeállítani azt, majd két részre osztani és alaposan kidagasztani mindkét részt a mixerrel.  Amikor teljesen sima a tészta és kicsit hólyagos, akkor jó. Dagasztás után félre kell tenni és hagyni nyugodtan kelni. Ha előtte való nap készítjük össze a masszát, akkor nylonzacskóba hűtőbe lehet pakolni, majd másnap elővenni, ha nincs megdagadva, hagyni még szobahőmérsékleten megkelni.
Megkelés után megint pár percig össze kell gyúrni, majd a két labdát hosszúkás lagana formában tepsibe, sütőlapra kell helyezni és 180 fokon szép pirosra sütni. Én meg szoktam kenni a tetejüket olívaolajjal, belenyomkodom az ujjam, hogy kis mélyedéseket kapjak és megszórom szezámmaggal.
Annyira finom volt a mai, hogy csak fetával és olívabogyóval ettük, nagyokat törve hagyományos módon, belőle.No comments: