Jan 12, 2012

Santa Lucia - svéd vendégbejegyzés

Kissé visszaugrom az időben december 13-ra. Most kaptam egy leírást Enikő séftől ezen ünneppel kapcsolatban, valamint a Santa Lucia ünnep egyik hagyományos svéd kekszének, a pepparkaka-nak a receptjét. A recept előtt pár szó az ünnepről.

Santa Lucia december 13-án van. Az év legsötétebb napja, leghosszabb éjszakája. Manapság minden óvodában, iskolában, munkahelyeken megünneplik. Reggel korán, gyerekek, fiatalok Luciának öltözve, hosszú fehér ruhában és gyertyakoszorúval a hajukban, a jellegzetes Lucia énekeket énekelve felvonulnak. A felvonulás után ünnepi reggelizés következik.
Az otthonokban "a Lucia" ágyhoz viszi tálcán a kávét és "pepparkaka"-t.
Az óvodákban az ünnep úgy zajlik, hogy a nézőközönség, szülők, nagyszülők stb. sötétben ülnek és a Lucia menet bejön énekelve, bent felsorakoznak és folytatódik az éneklés, közösen meg egyenként is. A Lucia menetben nem csak fehér, hosszú ruhás lányok vannak, hanem mikulások és pepparkaksgubbar (= pepparkaks emberkék), meg Staffan fiúk (istáló cseléd).
Ők is hosszú fehér ruhában, pálcával a kezükben, a fejükön hosszúkás csákóval, aminek csillag van a végén, esetleg egy pék= bagare is jelen van pékruhában, az ő éneke : "en sockerbarare..."
Minden menetben csak egy Lucia van, gyertyakoszorúval a fején, keze imára összetéve, (ez nagyon megtisztelő annak, akit erre kiválasztanak), a többi fehérruhás lány meg angyalhaj koszorút visel a fején és kezükben gyertya ég (manapság többnyire elektromos). Régebb (de van ahol most is) lánggal égő hagyományos gyertyát használtak erre a célra.
Az énekek szépek, az első Lucia ének azzal kezdődik, hogy: "kint sötét és hideg van, minden házban ezer gyertyát gyújtanak.... nézd a mi küszöbünkön áll, fehérbe öltözve, gyertyával a hajában: Szent Lucia..."
Az újságok meg szokták szervezni a Lucia választást, tinédzserek neveznek be erre és az olvasók szavaznak. Aki megnyeri, azt Luciává koronázzák egy templomban és az utcán is felvonul.

A reggeli ilyenkor meleg tejberizsből áll, szörpszósszal, különböző szendvicsek, kávé, glögg, pepparkaka és lussebulle.
A glögg a mi forralt borunkhoz hasonlit, de van teljesen alkoholmentes is, fűszerezése lehet narancshéjjal vagy pomeránszal, fahéjjal, szegfűszeggel, esetleg csillagánizzsal. Ehhez hámozott mandulát és mazsolát tesznek a glögg csészékbe, poharakba, úgy öntik rá a forró glöggöt, majd kikanalazzák.


A pepparkaka inkább kekszhez hasonlit, gyakoribb a szivformáju, de azonkivül van csillag, emberke (pepparkaksgubbe), malac, lóforma és kerek. A masszát lehet készen is venni az üzletekben, amit majd otthon csak kinyújtani kell, majd a formákat kistancolni és megsütni, de jöjjön a recept is.

Hozzávalók:
kb. 300 darabhoz

400 g cukor
200 g szirup
2,5 kiskanál szódabikarbona
300 g margarin
3 tojás
1 kg liszt
2 kiskanál fahéj (darált)Írás
2 kiskanál gyömbér (darált)
2 kiskanál szegfűszeg (darált)

A margarint, szirupot, cukrot, szódabikarbonát és a fűszereket együtt felfőzzük. Hozzákeverjük a tojásokat és a lisztet. Ne legyen túl kemény a massza. Hagyjuk másnapig a hűtőben pihenni. Sokáig eláll a hűtőben, akkor sütjük ki, mikor arra időnk van. A sütéshez először 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, majd nekünk tetsző formákra kiszaggatjuk. 200 fokon 10 percet sütjük.

No comments: