Jan 23, 2012

Névnapi ebéd folytatás - szendvicskenyér (Μπόμπα)

A szendvicskenyérhez az itt "bomba"-nak nevezett kerek, magas kenyér lenne az igazi, de sajnos itt vidéken ilyet nem sütnek, nekem meg nincs semmiféle formám, amiben ilyet készíthetnék. Így hát maradt a toast (szendvics) kenyér megoldás, úgy, hogy 2 kis emeletet készítve, tortának nézzen ki az alkotás. Ez egy rém egyszerű kaja, viszont nagyon látványos, nem utolsósorban finom és bármilyen ünnepi vagy zsúrasztalon megállja a helyét, szóval nagyon ajánlom mindenkinek.


Hozzávalók:
- 1/2 kg  toastkenyér (én a legnagyobb méretű, amerikai típusút vettem, McCennedy Way)
- 3 doboz krémsajt (200 gr-s kiszerelés)
- kb. 4 kanál vaj (nem margarin)
- 2 nagyobb kígyóuborka
- valami amivel zöldre lehet festeni a beborító krémet: petrezselyem, kapor vagy ételfesték)

Az uborkákat azelőtt való este meghámoztam, majd a reszelő sarvaló részén vékony szeletekre vágtam, mintha uborkasalátát készítenék. Besóztam, összekevertem alaposan a kezemmel és szűrőbe tettem. A szűrőt egy edényre helyeztem, úgy, hogy az alja ne érjen be az edény aljában összegyűlő léhez. Kitettem a hideg balkonra és így hagytam reggelig. Másnap a kenyereket egyenként megkentem krémsajttal. A legalsó kenyérnek az alját nem, utána minden kenyeret mindkét oldalukon, majd a legfelső kenyér felső részét sem. A kenyerek közé leszeleteltem a kinyomkodott uborkát, úgy, hogy mindenütt befedjék a kenyérszeleteket. Mivel a krémsajt édes (én az itt található Philadelphia nevűt használom), ezért nagyon enyhén még sóztam is az uborkát. A kenyeret meg kell kenni mindkét oldalán, hogy ne csússzon szét a tortánk. A legfelsőket a vajas krémmel kentem meg. 3-4 kanál vajat kikavartam mixerben 1 doboz krémsajttal, majd marék kaport adtam hozzá. Ezzel kentem meg a felső réteg kenyeret és a torta oldalait. Ha nagyvárosban laknék, beszereztem volna zöld ételfestéket és egy kinyomóval úgy kidíszítettem volna mint egy igazi tortát. Így is szép lett, az sem utolsó szempont, hogy volt mit tevékenykedjen a gyerek is, mert övé volt a díszítés feladata. Az olívabogyók házi termés, és ITT írtam róla, hogyan tettük el.


A salate de beuf-ről már részletesebben írtam ITT, most éppen a "beuf" hiányzott belőle, mert hús nélküli változatot készítettem, persze a zöldségeket húslevesben főztem meg.
A tzatziki receptjét ITT találjátok, a kép tegnap készült.


Folytatás következik..

3 comments:

martinelli said...

Ez bizony nagyon jól néz ki.

Agni said...

..és milyen finom volt!:)

Vicuska said...

Ez fantasztikus!