Jan 23, 2012

Névnapi ebéd (céklaleves, vendégkenyér, fasírt rolád..)

Ma egy kedves barát-házaspárt hívtam meg ebédre, mivel tegnap névnapom volt és nem akartam, hogy megint csak úgy eltűnjön ez a nap a süllyesztőben, mint minden évben. A görögök nagyon odafigyelnek a névnapokra, de ez majdnem kizárólagosan olyan nevek napjait jelenti, melyek valamelyik szentnek a nevei. Mivel Ágnes, görögül Ágni, nem volt szent csak mártír, így le se t.. ezt a napot. Van aki elé véletlenül mégis naptár kerül ezen a jeles napon:), vannak olyanok akik rádióban hallják és így eszükbe jut, de úgy általában semmi. Mivel a téli ünnepek alatt eléggé lefárasztjuk magunkat anyagilag, testileg, és általában plusz kilókkal is ékeskedünk, ezért nem is igen bánom, hogy nem kell megint zabálni. Most viszont úgy gondoltam, jó alkalom visszahívni ezt a házaspárt, mert nagyon rajtam volt a sor.
Legalább ajándékot is kapok, mert bármilyen kis jelentéktelen névnap, mégsem mennek sehová ilyen napon ajándék nélkül:) Eme hátsó gondolatok után nekifogtam a héten megtervezni az ebédet. Illetve a majdnál tartottam egészen péntekig, amikor beütött a mennykő és nyugodalmas takarítás helyett a kutyával kellett orvoshoz menni, tanulság már megint: nem szabad mindent utolsó percre hagyni. Eme rövidke bevezető után jöjjön a kajatéma:)A menü a következő volt:
- céklaleves
- friss "vendégkenyér"
- fasírt-rolád krumplikkal sütőben
- szendvicskenyér-torta
- salate de beuf
- tzaziki
- desszert: citromtorta

A céklaleves nagyon nagyon finom volt (már megint:)). A receptet ITT találjátok.
A vendégkenyér, az majdnem olyan mint a rendes kenyerem, csak 1 kiskanál cukor helyett 2-t teszek bele, 1 kanállal több olívaolajat, 1 kiskanállal több sót és egy picivel több élesztőt. Ezenkívül ki is szoktam dísziteni, most nem volt más itthon (gesztenye, dió), így bébi paradicsomot tettem a közepébe. A receptet ITT találjátok.A fasírt roládot mindenki ismeri, azért lejegyzem magamnak hogyan készítettem, mert nagyon finom volt.
Hozzávalók:
- 1kg marhahús és 1/2 kg disznóhús darálva
- 2 hagyma
- 1 hosszú piros paprika ledarálva
- 1 1/2 csésze morzsa
- só, bors szemmel (meg is szoktam kóstolni a nyers masszát)
- 1 cikk fokhagyma
- 1/2 csésze olívaolaj

Ezeket alaposan összegyúrtam, majd két részre osztottam és sütőpapír segítségével 2 szép roládot formáztam. olajjal meglocsolt tepsibe tettem. Annyi krumplit pucoltam, amennyi szorosan a roládok köré befért. Ezeket pucolás, mosás után hosszúkás, vastag szeletekre vágtam (itt "kidonato"=birsalmaszeletek-nek mondják ezt a fajta felvágást). Egy tojás nagyságú krumplit csak kettőbe, ennek dupláját négy hosszúkás szeletbe vágtam. Ezekre egy tálban először 2 citrom levét ráöntöttem, majd bőven olívaolajat, alaposan megsóztam, borsoztam és oreganoval megszórtam. Kézzel alaposan összekavartam, hogy mindenhová jusson a főszerekből, olajból, citromléből, majd a hús mellé helyeztem. Összességében kb. 1 csésze olívaolaj lehetett a tepsiben. Miután szépen elrendeztem őket még kanállal különböző pontokra tettem olívazsírt. Felöntöttem forró vízzel, melyben előzőleg egy csirkekockát elkavartam. Annyi víz kell, hogy a krumlikat 3/4-ig ellepje. Letakartam alufóliával és kb. 2 órát alacsony fokon sütöttem, majd utána csak a húson hagyva alufóliát, készre sütöttem, illetve addig, amíg a krumplik felszívták a levet és sűrű műrtásos maradt a szósz.

Folytatás következik..

1 comment:

Vicuska said...

Jaj, megéheztem (éjfél elmúlt) :D Gyönyörű az ebédlő készleted is!!!