Jan 27, 2012

Linzerkarikák (Μπισκοτάκια με μαρμελάδα)

Most mondjátok, a görög konyhámból kell megtanuljátok a linzerkarika készítését?:) Hát nem, de nekem szükségem van arra, hogy a netes receptes-könyvemben megörökítsem. Végül is van itt jó-pár svéd recept is, elférnek a magyarok mellettük:)

Az igazság az, az utóbbi időben valahogy kívánom, hogy néha magyaros receptet készítsek. Amikor majd ez a blog leáll, vagy a másik blog, mert ami elkezdődik, annak be is kell fejeződnie valamikor..akkor lehet szerkesztek görög nyelven egy magyar konyha blogot. Csak hogy nehogy nyugton hagyjam a családom, mindig legyenek kísérleti nyúl szerepben:)
A linzerkarikák a névnapom alkalmából készültek. Ugyan volt névnapi ebéd, de egy másik közösségbe, ahova eljárok, akartam valami édeset vinni. Ez itt így szokás, mikor az embernek nevenapja van, akkor "kernáj", vagyis kínál. Általában az ünnepelt vesz egy jó nagy doboz sütit vagy egyéb édességet a cukrászdából és abból végigkínálják az embereket, cserébe kap egy csomó jókívánságot. A görög babonás nép, úgy hiszik, minél több a jókívánság, annál inkább bejön:) Amolyan pozitív energiagyűjtés formában:)
Jó, ha legalább 2 darabot számolunk mindenkire. Nekem most olyan 60 darab körülire volt szükségem, így gyorsan összedobtam a linzerkarikákat délelőtt.
Jöjjön a recept:

Egyszerű linzertészta hozzávalói:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája

Nekem ebből a mennyiségből lett kb. 65 darabom. Azért körülbelül, mert párat még melegen befaltam, mielőtt még megszámolhattam volna:)
A hozzávalókat én mindig szigorúan villával kavarom össze, egészen addig "vakargatom" a tésztát, amíg morzsa-szerű nem lesz és egyenletesen eloszlik benne a vaj és a tojássárga. Akinek van mixere azzal is lehet, de én jobban szeretem "érezni" a villa alatt a tésztát. Mikor minden egyenletesen elosztódik és a tészta már látszik, hogy összeragadna, ha a vaj olvadt lenne, akkor gyorsan kézzel összefogom/alig-gyúrom egy labda formába. Ezután beteszem a hűtőbe, nylonfóliába csomagolva és ott felejtem, minimum egy órára.

Miután kiveszem, fél ujjnyi vastagságra (3mm) nyújtom hideg lapon, majd kivágom a formákat. Úgy vágom, hogy ugyanannyi tele mint lyukas lap legyen. Ezeket majd 180 fokon 7-10 perc alatt kisütöm. Vigyázni kell vele, mert egyik percben még éppen csak rózsaszín és mire egyet fordulunk, odaégett! Nem kell barna legyen, hanem sápadt, akkor jó.

Miután kihűl, összeragasztok egy teli és egy lyukas lapot valamilyen finom lekvárral, nekem most volt a nyárról finom magyar sárgabarack- lekvár, amit kedves vendégeimtől kaptam. A lekvárban nem volt cukor, csak édesítő, így nem volt olyan hű de nagyon édes.

Nagyon nagy sikere volt és mindenki a receptjét kérte:)


ITT pedig egy kicsit különlegesebb linzerkarikát készítettem....

1 comment:

Vicuska said...

Köszi a kernáj-t, cserébe mégegyszer a legjobbakat :D Az a narancsos is ok!