Dec 16, 2011

Tejszínes, fetás garnélarák (Γαρίδες με κρέμα γάλακτος και φέτα) + tiramisu

Tegnap írtam a szombati ünnepi ebédről. A polipon kívül a másik főétel a garnélarák volt. Ezt legegyszerűbben vagy paradicsomosan vagy majonézesen lehet elkészíteni. Ünnepi ebédeken sokszor van majonézes garnélarák, ehhez a legapróbb rákocskákat kell felhasználni. Itt nálunk lehet fagyasztva kapni mindenféle méretű rákot, de gondolom most-már otthon is  a nagyobb üzletláncokban. A kicsi rákok, melyek a majonézes salátához pont megfelelőek olyan 3-4 cm hosszúak. Ezeket tisztítva árulják és csak egyszerűen meg kell főzni őket sós vízben, nem kell nekik 5 percnél több. Ezután hagyjuk kihűlni őket, majd majonézzel összekeverjük és salátaleveleken vagy talpas poharakban tálaljuk.
A paradicsomos garnélarák elkészítéséről írtam ITT.

Szombaton egy új receptet próbáltam ki. Az eredmény teljesen paprikás ízű volt:) Illetve a mártás olyan volt, mint amilyenre gyerekkoromból emlékeztem, mikor Édesanyám paprikás csirkét főzött.


Hozzávalók:
1/2 kg fagyasztott, tisztított garnélarák
1 nagy hagyma, apróra vágva
1 érett paradicsom vagy ennek megfelelő paradicsomlé vagy paradicsompaszta
1 borospohár ouzo 
200 mgr főzőtejszín
100-150 gr morzsolt fetasajt


Elkészítés:
Olívaolajat hevítek, azon megfuttatom a hagymát. Mikor üveges, ráteszem az apróra vágott paradicsomot vagy a paradicsompasztát, majd erre a rákokat. Lefedem a lábost és hagyom kicsit összefőni, addig, amíg a rákok rózsaszínűek lesznek (ez a friss rákokra vonatkozik, a tisztítottak már előfőzöttek és eleve rózsaszín a színük, ezeket csak pár percig kell főzni). Hozzájuk öntöm az ouzo-t, kicsit összerotyogtatom, majd jöhet a  tejszín. Ezzel is picit rotyogtatom, majd hozzáteszem a fetát. Nagyon alacsony hőfokon összefőzőm, kóstolgatom és addig hagyom amíg a mártás a nekem tetsző állapotra sűrűsödik.
Nagyon finom, igazán ünnepi eledel.

Az édesség ahogyan említettem tiramisu volt. A receptet már leírtam ITT, most csak képek jöjjenek.
No comments: