Dec 3, 2011

Sütőtökös pita (Κολοκυθόπιτα)

Legutóbb tavaly januárjában került sor ennek az ételnek az elkészítésére, ITT írtam róla. Most pár változtatással készítettem, de a lényege ugyanaz. A múltkor Athénban jártam és bementem a legnagyobb bevásárlóközpontba, gondoltam, megnézem, ott mennyibe kerül a sütőtök. Hát nagy meglepetésemre Eviai sütőtökök voltak a polcra felhalmozva és jóval drágábban, mint itt Evián. Kilója 92 cent volt. Így hát hazafele jövet, Mantoudi előtt vásároltam, ott van egy hely, ahol az út mentére pakolják ki a helyi termést. Mivel most télen itt alig van forgalom - nem úgy mint nyáron, mikor az Athénieknek itt mindent jó pénzért el lehet adni - itt olcsóbb mint a piacon, ráadásul szép darabok vannak, már többször szemeztem velük.

Megálltunk hát kis családommal vásárolni, de rémesen nagy darabok voltak. Így végül a legkisebbet és a legkönnyebbet választottam, ami annyira könnyűnek tűnt, hogy féltem, nehogy a belseje el legyen száradva, futhatok vele vissza.Szerencse nem így volt és ma a sárga tökmalac le lett vágva:)


Az embert kellet hívnom a legyilkolásra, mert túl nagy volt ahhoz, hogy egyedül harcoljak vele.

Megkönnyebbülésünkre nagyon szép belseje volt, rengeteg maggal.
 A felvágás után kanállal kiszedtem a magokat és a szálas részeket. A szálakkal nem sokat kell kínlódni, mert reszeléskor simán elválik ez a rész a húsos résztől. Ezért jobb kézzel reszelni és nem géppel, vagy nem késsel apróra vágni.Miután kettévágtuk, kiszedtem magokat, szálas részeket, lehéjaztam és a húsát lereszeltem, a  következő eredményt kaptam: 2.200 gr reszelt tökhús, 2 kg haj és szálas rész, 600 gr szálas résszel keveredett tökmag. Ez utóbbit egy tepsire tettem, újságpapírra, száradni. Holnap de. kiteszem a napra.


Miután feldolgoztam a tököt, elkészítettem a rétesnek való tésztát: 500 gr liszt, 1 kiskanál só, 1 lk ecet, 2 lk olívaolaj és kb. 1 csészényi langyos víz (annyi kell amennyit a tészta felvesz ahhoz, hogy puha legyen, de nem ragacsos). Ezeket összegyúrtam és leolajoztam a tetejét, majd letakartam és félretettem pihenni arra az időre, amíg a tölteléket elkészítem.

A töltelék hozzávalói:

1.800 gr reszelt sütőtökhús
2 hagyma apróra vágva
3/4 csészényi olívaolaj
1/2 csésze tapadós rizs
4 tojás
300 gr fetasajt morzsolva
1/2 csokor friss kapor apróra vágva
maréknyi friss menta apróra vágva
2 kiskanál só
kb. 2 kiskanálnyi bors

A hagymákat megfuttattam az olajon, majd miután kifehéredtek, hozzáadtam a sütőtököt és lassan, óvatosan forgatva néha, kb. 15 percet hagytam alacsony hőfokon rotyogni. Ezután szűrőbe pakoltam, hogy kifolyjon a leve, ami nem főtt el és kitettem a balkonra hűlni. Időközben a tésztából 6 lapot nyújtottam, az első 3 lapot le is fektettem a tepsibe, úgy, hogy egymás között alaposan megkentem őket olívaolajjal. A lapok készítését ITT részletesen leírtam már.

Miután a töltelék meghűlt, hozzákevertem még az enyhén felvert tojásokat, rizst, a morzsolt fetát, apróra vágott kaprot és mentát. Jól összekevertem, hogy mindenhová egyenletesen jusson a tojásból, mert máskülönben a pitám itt ott feldagad és nem lesz szép. Ráhelyeztem a tölteléket a quacker-l (gabonapehely) megszórt lapokra, majd befedtem őket a másik 3 lappal, melyeket egymás között megolajoztam. A töltelékre helyezett 2 utolsó lapot gyűrötten tettem rá, majd megszórtam a felső lapot szezámmaggal, megspricceltem a kezemmel vízzel és 10 percig 200 fokon, majd a hátralévő időben 180 fokon, alsó rácson, pirosra sütöttem (kb. 1 óra).
Sütés után mindig ki kell venni és szabad levegőn hagyni kihűlni, lefedés nélkül, ahhoz, hogy a lapok ropogósak maradjanak!No comments: