Dec 18, 2011

Sajtos-rétes torta (Τυρόπιτα φόρμας)

Tegnap megint vendégeink voltak. Nem volt egy hivatalos, vagy ünnepi ebéd, csak ugye köztudott, hogy bármi legyen is, a görög ember társasági élete elképzelhetetlen evés, asztal körüli üldögélés, beszélgetés nélkül. Mostani vendégeink egy idősebb tanító házaspár, akik betartják a karácsonyi böjtöt. Nem akartam sokat frinc-francozni:), így nem készült sok dolog, de egy ilyen alkalom mindig jó arra, hogy valami újat kipróbáljak. Persze a leégés veszélye is súlyosabb terhet rak a vállamra, mert más a családban elrontani egy kaját és más vendégeknek, de már elég rutinos konyhatündér vagyok ahhoz, hogy ne féljek vendégeken kipróbálni dolgokat:)

A menü a következő volt: 
* friss kenyér
* római saláta görögösen és rukkolával
* tiropita torta vagyis sajtos rétes kuglóf formában

Mivel a többi már többször is bekerült a blogba, (csak rájuk kell kattintani a linkhez), hadd jöjjön a tiropita recept, ami ünnepi étekként is megállja a helyét.

Hozzávalók:
* 6 réteslap (500 gr összesen)
* kb. 1 csésze olívaolaj kenegetni
* 300 ml tejszín (én ezt 200 ml vastag főzőtejszín+100 ml tejjel helyettesítettem)
* 3 tojás
* 3 v. 4 db. különböző színű paprika (én most 3 db. hosszú, piros Florina típusú paprikát használtam fel)
* 750 gr 5 féle sajt, mindegyik fajta 150 gr. Mindenképpen legyen benne feta sajt, tehéntúró, pikáns sárgasajt és édes sárgasajt (G.o-ban kapható típusok itt élőknek: kerygold, feta, anthotyro, kefalotyri, edam)

Elkészítés:
A sajtokat lereszeljük a reszelő nagy lyukú részén, a paprikákat apró darabokra vágjuk és a sajttal összekeverjük. A 6 lapot egymáson szépen elnyújtjuk az asztalon, mellékészítjük a csésze olajat az ecsettel és az olajjal bekent formát.Az első lapot megkenjük olajjal, lazán felcsavarjuk és a formába tesszük. A második lapot is megkenjük olajjal, elszórjuk rajta a tölteléket, felcsavarjuk és a másik tekercsre helyezzük, miután annak felületét is megkentük olajjal.Miután minden tekercs egymáson van és le vannak kenve olajjal, még tehetünk egy másik lapot az egészre - ahogyan a képen látható, hogy kijavítsunk esetleges szakadásokat. Ezután felverjük a tojásokat és a tejszínnel összekeverjük, majd a pitára öntjük szép lassan, közben meg- megrázogatva a formát. Előmelegített sütőbe tesszük, eleinte 200 fokra 10 percet, majd 180 fokra, az alsó rácsra. Kb. 1 óra múlva szép pirosra lesz sülve.


Kivesszük és hagyjuk a formában kissé kihűlni, mert másképpen nem tudjuk kiborítani. Legalább 1 órát kell állnia, lefedés nélkül. Ezután körbe-körbe egy suvlaki pálcikával vagy más puha dologgal elválasztjuk a formától és óvatosan kiborítjuk.


Minél hidegebb annál könnyebben szeletelhető és annál jobban emészthető, mert nem egy könnyű étel. Ezért is javaslom olyankorra, mikor vendégekkel ebédelünk együtt. Nagyon finom, az íze kicsit "pizzás", a paprika miatt. Legközelebb én 1 paprikával kevesebbet teszek bele.1 comment:

marisz57 said...

Biztos finom ez az érdekes formájú rétestorta!Nagyon gusztusos!