Dec 20, 2011

Mandulás hókifli (Κουραμπιέ)

Elkészült az egyik leghagyományosabb karácsonyi édesség, a mandulás hókifli. Nekem személy szerint ez a kedvenc karácsonyi süteményem, reggel kávéval..hmmmm...a nap fénypontja:) 
Most kétféleképpen formáztam őket, kis labdákra és magyaros hókifli formájúra, de ez utóbbi végülis nem talál hozzá, jobban szeretem ha kissé vastagabb a sütemény, ahogyan eredetileg kell készíteni. Jöjjön a leírás.

Hozzávalók:
* 270 gr növényi margarin
* 270 gr vaj
* 900 gr finomliszt (nem kenyérliszt)
* 180 gr porcukor
* 1 kiskanál sütőpor
* 1 kis fiola vaníliapor (kb. 1/2 kiskanálnyi)
* 1/2 csésze konyak
* 1 nagy narancs reszelt héja
* 180 gr tisztított mandula a barna héjával együtt


Elkészítés:
A hozzávalók összevegyítése előtt jóval a mandulát tepsiben kicsit megpirítjuk majd mozsárban nagyon durvára összetörjük. Úgy finom ha egészben is maradnak szemek, de legalább negyedben. tehát éppen-hogy egy kicsit meg kell őket potyolgatni..


A tésztához valók közül semminek nem kell szoba-hőmérsékletűnek lennie, mindent ki lehet abban a pillanatban kapni a hűtőszekrényből. Viszont a vajat, margarint jó kis kockákra vágni, hogy megkönnyítsük a mixer munkáját. Először a vajat és a margarint a porcukorral mixerbe tesszük és alaposan összekavarjuk. Én a mixer dagasztó-karjait szoktam használni erre a célra, mivel a hideg margarin és vaj elég kemény. Mikor eléggé összekavarodtak, hozzájuk adom a többi hozzávalót, majd a kezemmel gyúrom végül össze az egészet. A mandulát és a lisztet utoljára adagoljuk, óvatosan, megtörténhet, hogy 100 gr-l több vagy kevesebb liszt kell bele, attól függ milyen a típusa, sikér-tartalma. Tehát mikor úgy látjuk, hogy a tészta összeállt és nem ragad, de még puha, készen van. Vigyázat, kevés liszt sem mehet bele, mert a hideg vaj is csalóka, ha nincs elég liszt benne, szétfolyik a sütőben. Én tegnap a "mindenre használatos" kék görög lisztet használtam hozzá és kb. 175 gr-t vett fel a tészta. Nem kell sokat gyúrni, csak addig, amíg a massza összeáll és a mandulák egyenletesen elosztódnak benne!


Különféle formákat készítünk, mi a kisebb darabokat szeretjük legjobban, a kis labdákat. 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép rózsaszínre kell sütni őket. A képen a kerek formájúak már meg vannak sülve.


Miután kihűlnek "virágvízzel" (pl. rózsavíz) megspricceljük mindkét oldalukon. Ezután alaposan megforgatjuk őket porcukorban. Ez a fázis elhagyható, ha nincs megfelelő virágvíz, viszont éppen ez a jellegzetes íz az, ami elkülöníti ezt a süteményt a magyar típusú hókiflitől.


Egy tálra halmozzuk hegyszerűen:)


No comments: