Nov 25, 2011

Részeges kevert

Hiába az egészséges étkezésre való törekvés, csak nem akarok arról leszokni, hogy a reggeli kávém mellé legyen valami édes és száraz harapnivaló. Így tegnap gyorsan összedobtam egy részeges kevert sütit, ami egy nagyon egyszerű és elég olcsó sütemény is. Nem kell sok hozzávaló, viszont fontos egy finom, édes bor. A legjobb egy Samos-i édes vagy a templomi úrvacsorás bor, én magyar Tokaji Aszuval készítettem, ettől lett egy karakteres aszus íze, úgyhogy aki ezt a típusú bort nem szereti, használjon hozzá egy semleges ízű, édes, fehér bort.Hozzávalók:

5 tojás
2 csésze kristálycukor
1 csésze étolaj (nem olíva)
1 csésze édes fehérbor
2 1/2 csésze sütőporos finomliszt
kevés vanília vagy mastika opcionálisan, vagy bármi más ízesítő (én semmit nem tettem a fentieken kívül)

A tojásfehérjéket elkülönítettem a sárgájuktól. A fehérjékből kemény habot vertem. Mindig teszek pici sót vagy pár csepp citromlevet, így nagyon hamar nagyon kemény fehérjehabot kapok. A tojássárgákat mixerben alaposan összekevertem a cukorral, majd az olajjal és borral. Ezután kézzel hozzákevertem a lisztet - azért kézzel, mert a mixer nagy lisztfelhőt szokott csinálni és nem szeretem.. Miután alaposan összekevertem, ugyancsak kézzel és lassú, körkörös mozdulatokkal hozzákevertem a fehérjékből vert habot. Miután minden alaposan összekeveredett olajjal kikent formába öntöttem és kb. 1 órát sütöttem, eleinte 10 percet 200 fokon, majd a többi időt 180 fokon, középső rácson. Elég lett volna neki 5 perccel kevesebb sütés is, mert kicsit megkérgesedett, de nagyon finom, állandóan rájárunk, már kevesebb van meg mint a fele..1 comment:

Vicuska said...

Antialkoholos kuglófot szoktam sütni, érdekes ez a verzió! Az alkoholos rész, úgy feltételezhető, hogy elpárolog, nem marad utóíz, vagy érződik? Az sem baj persze, csak kíváncsi vagyok az ízére :)