Oct 13, 2011

Babér (Δάφνη, Βάγια)

Ma elindultam egy kirándulás keretében babérlevelet begyűjteni. Nem kell belőle sok, hisz van itt bokor bőven a közelben, de azért mégsem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy jó pár ágat leszedjek.

A babérbokrok egész évben pont ugyanúgy zöldellnek, így nem vagyunk időszakhoz kötve, ami a szedést illeti. Ez a fajta babér ami itt végülis vadon is megterem a nemes babér (Laurus nobilis) és kisebb fa méretű bokorrá növi ki magát. A dolgot kicsit nehezíti, hogy a vidéken van egy hozzá kísértetiesen hasonlító bokorfajta, ami szerintem ugyancsak a babérfajtákhoz tartozhat, mert pont olyan mint az illatos babérbokor. Onnan lehet bizonyosan tudni, hogy a jó növénynél garázdálkodunk, hogy a levelet kettőbe szakítva, máris jön a jól ismert babérillat.

Az idő gyönyörű volt, a pár esős és hidegebb nap után, megint meleg, nyárias az idő, ennél nem is lehetett volna kellemesebb a babérszedéshez.


A babérfa alatt kinyúlt a kutyám..

Amíg szedtem a babért, kipihente kicsit magát..

Meg-babérkoszorúztam magam:)
Délután a kis ágacskákról le is szedtem a leveleket és tiszta konyharuhába tettem, száradni. Meg sem kell mosni, hisz ahol szedtem, csak az eső érhet hozzá, levegőszennyeződésnek ott nyoma sincs, messze van az út, de az úton sem járnak sokan.. A babérlevelet felhasználom a hüvelyesek főzésénél, krumplifőzésnél és minden paradicsomos húshoz is szoktam egy kisebb levelet adni.


1 comment:

marisz57 said...

Milyen jó neked, hogy csak úgy gyűjtheted a babérlevelet. Nekem cserépben van egy kisebb bokor, ami a zöldséges pincében vészeli át a telet. De nekem se kell boltban venni, ellát bennünket egész évben.
Jók a fotóid, főleg a babérkoszorús!