Jul 8, 2011

Töltött zöldségek másképpen


Az utóbbi időben nagyon sokat és rendszeresen főztem, viszont időm nem volt a recepteket beírni, de sok esetben nem is volt mit, mert nyáron folytonosan ismétlődő nyári ételeket főzök. Az idei nyár megint teljesen más mint az eddigiek, nagyon sok "ajándék" zöldségem van, amik nagyjából meghatározzák azt is, mi kerül az asztalra. A napokban megint töltött zöldségeket készítettem, de egy kis eltéréssel az eredeti receptemhez képest.TÖLTÖTT ZÖLDSÉGEK
(GÉMISZTÁ)


Hozzávalók:
5 nagy, érett paradicsom
4 nagyhasú paprika
2 kövér, lila padlizsán (elhagyható, több paprikát kell tenni)
rízs (minden zöldségre két púpozott leveseskanál, ragacsos típusú rizst kell számolni)
2-3 lila hagyma (apróra vágva)
egy marék apróra vágott (dörzsölt ha szárazról van szó) zöld menta (diosmo)
1 kis tasak fenyőmag, olaj nélkül kicsit megpörkölve
1 teáscsésze fekete mazsola
csipet só
só, bors
olívaolaj
Opcionálisan:
3-4 krumpli
darált hús-burgerek
marék fetasajt

Elkészítés:
1. A zöldségeket megmossuk, megtöröljük majd egymás mellé tepsibe helyezzük, úgy, hogy megtapasztaljuk hány zöldség is fér el békésen egymás melett. Ezekután levágjuk a paprikák és paradicsomok tetejét sapkaszerűen a szárral együtt, a padlizsánból pedig az oldalán vágunk ki sapkaszerűen egy darabot. Úgy is eljárhatunk, ahogyan én most tettem, hogy a padlizsánt függőleges helyzetbe állítjuk, a kövérebbik felét hagyva töltésre.
A sapkákat félretesszük, de odafigyelve, hogy tudjuk melyik hova való. Egyenként minden zöldséget kiürítünk, vagyis egy éles késsel óvatosan belül a belsejüket elválasztjuk a héjuktól, majd egy kiskanállal a belet kikaparjuk. A paprikák magját eldobjuk míg a paradicsom meg a padlizsán belsejét összemixeljük. A legjobb ha a paradicsommagokat is kidobjuk, de ha az egész paradicsombelsőt turmixoljuk úgy is nagyon finom.

2. Az apróra vágott hagymát, az apróra vágott padlizsánbelet megfuttatjuk egy kevés forró olajon, rátesszük a rizst, pár percig még forgatjuk, kavargatjuk, majd ezeket hozzáöntjük a felturmixolt zöldségbelekhez (dietásabb ha egyenesen összekavarjuk anélkül hogy olajon bármit is megfuttanánk). Ízesítjük a mentával, oreganóval, sóval, borssal, hozzáadjuk a mazsolát és a fenyőmagot. Annyi vizet adunk hozzá ha kell (ha nem voltak elég "levesek" a zöldségek) hogy jó sűrű masszát kapjunk. Ebbe belemorzsoljuk a feta sajtot, ha teszünk bele.

3. A kikapart zöldségeket belül megsózzuk, majd egyenként elkezdjük megtölteni őket, vigyázva hogy mindegyikbe egyformán jusson a töltelékből. A sapkákat ne keverjük össze, egyenként töltsünk és fedjünk be minden zöldséget. Ha marad esetleg pici töltelék és nem fér sehova, nyugodtan lehet a tepsibe önteni a zöldségek mellé.

4. A krumplikat megmossuk, hámozzuk majd vastagabb darabokra vágjuk (egy tojás nagyságú krumplit kettőbe, max. háromba) majd olajozzuk, megsózzuk, borsozzuk, oreganózzuk. A krumplidarabokat beszúrkáljuk a zöldségek mellé és köré, úgy hogy minden szabad helyet elfoglaljanak. Ha burgert is sütünk a zöldségekkel, ezeket is szépen behelyezzük a szabad területekre.

5. Mikor a megtöltött zöldségek fényesen és vidáman mosolyognak vissza ránk a tepsiből, lelocsoljuk őket olívaolajjal úgy hogy mindegyikre, és a krumplikra is kerüljön. Minden zöldség tetejét egyenként még megolajozzuk, megsózzuk és megszórjuk morzsával (elhagyható).

6. 200 fokos sütőben körülbelül egy órát sütjük, addig amíg a sapkák jól megsülnek ropogósra. A paradicsomok sok vizet fognak ereszteni, ezért az elején éppen csak annyi vizet kell a tepsibe tegyünk, hogy ne süljenek oda az alapanyagok (maximum fél borospohárral!).

Megj.:
Lehet a töltelékbe mixelni még egy cukkinit is (ne többet mert megváltoztatja az ízét az ételnek), egy répát, petrezselymet.

2 comments:

judit60 said...

Nagyon tetszik a recept, valami ilyesmit ettem a tavaly Korfun, és nagyon ízlett, azóta várok egy hasonló receptre, hát most megvan.Köszönöm.

Anazar said...

Csodajól mutat ez így együtt!!