Jul 18, 2011

Tamariska (Αλμυρίκι)

Na ebben nagyon nagyot alkottam, ugyanis a görög nagy háziasszony barátnőim is csak hallottak róla:) Illetve mindenki ismeri a tamariska fát, hisz mindenhol van a tenger partján, arról is hallottunk, ehető, de igaziból még senki ismerősöm nem próbálta. Ugyanis más hallanni és más nekiesni egy tamariska fának és megkopasztani:) Én sem így jártam el, hanem egyik nap ráakadtam egy láda tamariska ágra a zöldségesnél akinél vásárolok, és kérdésemre elmondta, egy törzsvendég kérte, hozzanak és hogy ők úgy hallották, különösen finom köret a sült kecskéhez. No nekem sem kellett több, megvettem rögtön egy kilót belőle és a szomszéd boltban a kecskesülthöz valót is, darabolva.
Miközben ilyen szép dolgokat láttam a  konyhaablakból...


nekiestem a főzésnek.
A tamariskaágakat alaposan megvizsgáltam és leszedtem a  vastagabb részeket, csak a zsenge hajtásokat hagytam meg a tűszerű, de puha levelekkel, majd alaposan átmostam vízben az egészet.Felforraltam egy nagy fazék vizet, megsóztam, majd addig főztem benne az ágakat amíg a legvastagabb része a hajtásoknak is puha lett, nem kellett hozzá talán 5 perc sem. Ekkor szűrőbe tettem és hagytam lecsorogni, kihűlni.

Időközben persze sült a citromos kecskesült..

Előkészítve..
Megsülve.
Mindehhez frissen sült házi kenyér dukált.


A tálalás után a tányér így nézett ki. A tamariskára csak frissen facsart citromlé és olívaolaj kell. Pár perc alatt elfogyott:)) Nekem nagyon ízlett!


1 comment:

Mónika said...

Nagyon érdekes, szívesen kipróbálnám! Olyan izgalmas ételeket készitesz mindig! Mónika