Jul 11, 2011

Kanalas szirupos meggyes édesség (Γλυκό του κουταλίου από βύσσινο)

Meséltem már a kanalas szirupos édességekről a télen is, amikor bergamot-ból készítettem.
A mostani recept teljesen egyszerű: 3 kg meggy, 3 kg cukor, egy üveg glükóz (elhagyható), 1 citrom leve. A receptben szereplő glükóz-szirupnak az a szerepe, hogy ne hagyja később az édességet megcukrosodni, ezért írom, hogy elhagyható, mert sokan nem használnak.

A meggyet a cukorral egy nappal előtte össze kell keverni egy nagy tálban és hagyni, hogy a levét kiengedje. Én az első éjszakára betettem a hűtőbe, de erre igaziból nincsen szükség.Másnap beletettem egy nagy lábosba az egészet ...
..utána beletettem a glükózt...majd odatettem főni. A habját igyekeztem mind leszedni egy nagy kanállal, nem sikerült tökéletesre..Időközben kimostam az üvegeimet és betettem 60 fokosra melegített sütőbe, arra az időre, amíg az édességgel elkészülök. Ezzel megvolt a baktériumtalanítás.Miután az édesség szirupja besűrűsödött, annyira, hogy mikor egyet cseppentettem egy kistányérra, a cseppnek púpos háta maradt és nem folyt szét, beletöltöttem szépen mind az üvegekbe, majd felfordítva hagytam őket kihűlni. Az első üveg már el is fogyott fagylaltra, joghurtra csorgatva és egy keveset ajándékba adva kedves szállóvendégeimnek.


Kistányérra téve egy kevés mennyiséget, jéghideg vízzel szolgálják fel.

Jó étvágyat!!

1 comment:

Anonymous said...

Nagyon jó dolog, a nagy melegben - bármilyen furcsa - 1-2 kanállal és a friss vízzel együtt nagyon jól esik és frissítő hatása van. :)