Jun 17, 2011

Apróhal sütőben (Γαύρος)

Hihetetlennek tűnik, hogy a gavros-ról eddig nem írtam bejegyzést, de nem találok semmit, így valószínűleg annyira "mezei" dolognak tekintettem, hogy meg sem említettem.. A "gavros" a legfogyasztottabb apró-halfajta a "maridaki"-val együtt. Kis méretű, keskeny halacska, a nagyok elérhetik egy női tenyér hosszát és jó kövérek. Elkészítésük nagyon egyszerű és nagyon sokszor kerül nálunk is asztalra. Mi legjobban sütőben szeretjük, habár lisztbe forgatva és olívaolajban kisütve sem rossz..

Az utóbbi nehéz időkben mindenki kitalál valami újat, hogy ne veszítse el munkáját (klienseit..). A Limni-beli halasunk azt találta ki, hogy minden halat tisztítva árul, ugyanabban az árban amiben eddig árulta pucolatlanul. Így kellemes meglepetés volt egy kiló gavrost úgy kézbe venni, hogy nem kellett vele dolgoznom. Ugyan a tisztításuk nem nehéz, de rengeteg időt megtakarítottam így, hogy csak egyszer át kellett őket mosnom és máris mehettek sütőbe. Ezt az ételt bárki elkészítheti aki Görögországban nyaral, a halacska kilója nálunk 6 euró és kenyérrel, salátával (esetleg sült krumplival) elég lesz egy 4 tagú családnak.


A halakat megmossuk, ha nincsenek pucolva, akkor levágjuk  a fejüket, de úgy, hogy a késsel a hátuk felőli oldalról kezdjük és nem vágjuk le teljesen, hanem a végén leszakítjuk, így vele jön minden belső puha rész is. Pucolás után alaposan átmossuk őket, majd úgy, hogy egy réteget képezzenek és ne fedjék túlságosan egymást, tepsibe helyezzük.

 

A tepsiben megsózzuk, borsozzuk őket, alaposan megszórjuk oreganoval és maréknyi apróra vágott fokhagymát keverünk közéjük.


Leöntjük alaposan olívaolajjal és kb. 2 citrom levével, annyira, hogy a halakat majdnem befedje a lé.


Addig sütjük, amíg megpirulnak és elfövik a citromlevet maguk alól.

No comments: