Mar 16, 2011

Padlizsán sütőben feta sajttal-elkészítés képekben

Ez egy nagyon jellegzetes nyári görög étel, a "ladera" vagyis olajosak kategóriából. Általában csak nyáron készítem, de most nem tudtam ellenállni a zöldségesnél a polcról rám kacsintó szép lila padlizsánoknak. Csak szigorúan jó minőségű olívaolajjal szabad készíteni!
Az alaprecepthez való hozzávalók:
  • 1 kg lila padlizsán
  • 300 gr feta sajt
  • 1 hagyma karikázva
  • 1 csésze (250 ml) olívaolaj és pluszba annyi olívaolaj, mely a sütéshez szükségeltetik
  • 3-4 érett paradicsom felkarikázva
  • 1 csésze (250 ml) sűrű paradicsomlé
  • 1 kiskanál cukor
  • só, bors
Elkészítés

A padlizsánokat megmosom, nem hámozom meg, hanem ha hosszúkásak, felébe vágom őket, majd szeletekre.A szeleteket egy tálba helyezem, úgy, hogy minden réteget megsózok. Néha úgy szoktam, hogy sós vízbe teszem őket. Mindegy, csak sósan álljanak legalább fél órát.


Ha csak besózom, akkor utána konyhapapírral leitatom a  szeletekről a levet. Ha sós vízben áztattam őket, akkor a tenyerem között minden szeletből finoman kipréselem a sós vizet.


Miután ezzel megvagyok, nekiállok forró olívaolajban kisütni őket. Az olaj elég forró legyen a sütéshez, de annyira ne, hogy füstöljön! Én a maxim 3-s fokozatú villanykályhámon a 2,5 fokon sütöm. Konyhapapírra szedem őket.

Szépen leterítem őket egy nagy tepsibe, közben felszeletelem a hagymát. Én itt 3 hagymát szeleteltem, jó nehéz is lett tőle az étel.


A réteg padlizsánra rárétegezem a hagymát.


Ez hústalan étel, de mivel a családban olyan is van, aki mindennap eszik húst és alig eszik zöldséget, főve sosem, ezért miatta mindig az egyik sarokba beteszek egy darab húst is.
Időközben megmosom a puha, érett paradicsomokat, forró vízbe teszem őket pár percig, hogy le tudjam könnyen szedni a héjukat. Sajnos a paradicsomok sem olyanok mint nyáron, a többi "olajossal" várni fogok amíg megjelennek a friss paradicsomok. A paradicsomokat szeletelem (én legalább 6-t használtam) és rárétegezem őket az ételre. 


Összekeverem az olajat és paradicsomlevet (ami nem olyan mint az otthon kapható, hanem paradicsomlében úszkáló héj nélküli csemegeparadicsomok, amiket felmixelek). Lehet 1/2 pohár olajat használni, bőven elég!


Előmelegített 200 fokos sütőbe teszem az ételt, középső rácsra. Ahogy elkezd sülni, kb. 20 percet hagyom, majd kiveszem, hogy hozzátegyem a többi alapanyagot.


A forró ételre szórom az időközben felmorzsolt fetát és a marék apróra vágott petrezselymet, majd visszateszem a sütőbe.


Mikor szép pirosra sült, kiveszem.


Akkor lehet szépen tányérra pakolni, ha már szoba-hőmérsékletűre hűlt, mert kicsit megmerevedik és összeáll minden. Mi siettünk, így kissé szétfolyt, de nagyon finom volt!

1 comment:

Enikö said...

Szia Ági!
Elkészitettem, nagyon finom.
Én a padlizsánt minden formában szeretem, tudtam már mielött elkészitettem, hogy szeretni fogom.
Kissé kaloriaszegényebbnek csináltam, kevesebb olivaolajjal és csak 3% zsirtartalmu fetával.
Nyáron mikor jó érett paradicsom és padlizsán van még finomabb lesz.
Puszi:Eni