Mar 3, 2011

Kenyér (Ψωμί)


Egy ideje kenyerekkel próbálkozom.
Készítettem fetás kenyeret, majd focaccia-t, aztán végül stabilan most magam sütöm a kenyeret. Valamikor régebb volt kenyérsütő gépem, aztán elromlott és nem vettem újat. Most ilyen olyan próbálkozások után a fehér liszt-teljes kiőrlésű liszt kombinációja a nyerő, ebből gyúrom kézzel kb. minden 3. nap a kenyeret.


A kenyerem hozzávalói:
  • 2 csésze fehér kenyérliszt és annyi teljes kiőrlésű, hogy 1 kg liszt legyen
  • kb. 700 gr langyos víz
  • 4 kanál olívaolaj
  • 2 kanál ecet
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor ha élesztőt kell használnom (2 tasak élesztő)

Akkor használok élesztőt, ha elfelejtek a begyúrt kenyérből egy kis golyónyit félretenni kovásznak. Ezt beleteszem egy jól záródó műanyag dobozba, majd a kenyérkészítés előestéjén felhígítom langyos vízzel és liszttel, folyékony masszát készítek, letakarva a munkapadon hagyom, ez reggelre megkel. Ezt használom élesztő helyett a kenyérbe.

Ha elfelejtek kicsípni egy darabot, akkor a 2 tasak száraz élesztőt mindig fél csésze langyos vízben felfuttatom először. A száraz élesztőt lehet egyenesen a liszthez szórni, de így lassabban nő fel. A kenyérhez valókat alaposan összegyúrom, olyankor szeretem, ha kicsit még ragacsos a tészta, éppen-hogy leválik a kezemről. Csak addig kell gyúrni, amíg látjuk rajta, hogy minden jól össze van dolgozva. Lefedem, beteszem az előzőleg meglangyosított sütőbe, amit nem kapcsolok be, hanem a langyos melegben hagyom a tésztát kétszeresére dagadni. Belapogatom egy négyszögletes tepsibe, amit előzőleg 1 kanál olajjal kikentem, lenyomogatom a  tésztát, megkenem olajjal a tetejét és 170 fokon pirosra sütöm. Kb. 1.600 grammos kenyér lesz belőle, amelyik napok múlva is pont olyan ízletes mint első nap.

1 comment:

Unknown said...

ez nagyon jól hangzik és egyszerűnek tűnik,ha kipróbálom és sikerül akkor jelzem :o)
Adri