Mar 10, 2011

Hogyan készítsünk tehéntúrót ?

Ez a beírás inkább a velem egysorsúaknak lehet érdekes, vagyis a Görögországban élő magyar társaimnak, hisz itt nem lehet kapni azt a felénk tehéntúrónak nevezett tejterméket. Kicsit az "anthotiro" hasonlít hozzá, habár az igaziból az erdélyi ordának lenne a megfelelője, amit a Magyarországiak nem ismernek.
Az alábbi elkészítési módot megint Enikőtől kaptam, Svédországból, ő is így készíti "odafent" a tehéntúrót.

3 l joghurtot felteszünk a kályhára alacsony hőfokon melegedni. Kb. 30-40 perc után, a túró jól láthatóan elválik a savótól és összecsomósodik. Ezt leszedjük, betesszük egy gézbe, majd a gézbe kötött túrót egy szűrőbe, hagyjuk a levét kifolyni. Éjszakára a gézt összecsomózzuk és felkötjük egy edény vagy kagyló fölé, hagyjuk a levét alaposan kicsöpögni.

Lehet belőle készíteni: tehéntúrós gombócot, varga bélest, fel lehet használni rétestölteléknek, körözöttnek
vagy frissen, ízesítve pl: fűhagymával, paprikával, fokhagymával lehet fogyasztani, stb.. A receptben megadott 3 l joghurtból kb. 650-700 gr túró lesz.

Tipp:  
amíg kitanulmányozzuk, hogy milyen fajta tejtermékből milyen ízű lesz, lehet kevesebbet is csinálni és kávéfilterben lecsorgatni.

Miután magam is kipróbáltam, teszek fel képet, addig is álljon itt mások hasznára is a javaslat.

3 comments:

Latsia said...

Az orosz "Tvorog" nagyon jó kis túró és azt biztosan lehet kapni Görögországban is hyperekben. Én azt használom Cipruson, és minden "magyar túróshoz" bevált.

Latsia said...

Az orosz "TVOROG" tökéletesen helyettesíti a magyar túrót én azzal helyettesítek Cipruson.
Gondolom Görögországban is kapható hypermarketekben...
Ha gondolod, egy próbát megér.

Évi said...

Köszi hogy megosztod velünk!Én Olaszország közepén élek és itt sincs az a fajta turó amiböl finom gombócot is készithetünk.Már megyek is a boltba és csinálom!