Mar 18, 2011

Élesztő nélküli szódás kenyér (Ψωμί με σόδα, χωρίς μαγιά)

Ez a fajta kenyér az íreknél nagyon megszokott, de helye van itt is, mivel a száraz-sütik és cake-k nagy részébe itt is tesznek szódabikarbonátot. Több recept forog közkézen a neten, én Limara alapreceptjéből indultam és a helyi dolgoknak megfelelőre alakítottam. Nagyon jó megoldás úgy azoknak, akik nem akarnak élesztőt használni, kovásszal babrálni, de azoknak is, akik nem akarják /tudják a kelesztési időt kivárni, hisz ezt a kenyeret rögtön dagasztás után lehet sütni. Nekünk nagyon bejött és különösen a héjnak isteni íze van!
  Hozzávalók:
  • 1/2 kg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 1 csapott tk. szódabikarbóna 
  • kb. 400 ml író
  • 1 1/2 kiskanál sütőpor (elhagyható!)
Nekem nem volt finomlisztem, csak egy kevés, így kb. 1/3 finomliszt és 2/3 kenyérliszt került bele. Eredmény: több idő kellett a süléshez. Író helyett vastag görög joghurtot használtam, a 200 gr-s dobozt (legközelebb kefirrel próbálkozom). Kellett bele:
1 doboz Total joghurt + 2 joghurtos doboz víz.


Ezeket összekavartam nagyon finoman kézzel, a végén egészen puha mozdulatokkal összegyúrtam mindent annyira, hogy éppen összeálljon a tészta. A tésztának puhának kell lennie, de nem ragacsosnak! Megszórtam alaposan liszttel a tetejét, egy nagy késsel mélyen keresztet vágtam rá és rátettem egy nagy sütőlapra, melyre előzőleg sütőpapírt terítettem. A sütőt előmelegítettem 200 fokra, nekem kellett majdnem 1 óra amíg megsült. Akkor van megsülve, amikor javában jön az illata és szép piros a teteje. Kihűlés után érzékelhetjük, hogy az alját megkopogtatva, kongó hangot ad. Ezt a tesztet kicsit nehéz a sütőből előkapott forró kenyéren elvégezni:), de ha valaki nem biztos a dolgában, kopogtasson!

6 comments:

Limara said...

Nagyon jól néz ki!:)

Agni said...

Köszi, finom is lett:)

Farci said...

Vadkonkoly készíttte el délelőtt :)
Köszi :)
http://farcialkot.blogspot.com/2011/03/ronda-de-finom-ir-szodas-kenyer.html

Vicuska said...

Tetszik!!!

lzcsilla said...

Kedves Agni!Nagyon teszik a 'konyhad',GRATULALOK a pontos,reszletes leirasokhoz!Ez a kenyer nagyon megtetszett,meg szeretnem sutni,ket kerdesem lenne:ha jol ertem nem kell sokat gyurni,csak osszadolgozni,tevedek?Ebbol az adagbol egy kicsi kenyer lesz,ugy-e?Elore is koszi es sok tovabbi sikert kivanok!

Agni said...

Szervusz Csilla, nem kell sokat gyúrni csak annyit, hogy a hozzávalók összeálljanak! Igen egy kisebb kenyér lesz, de nagyon finom, egy nap alatt fel lehet falni:))