Mar 3, 2011

Articsókás omlett (Ομελέτα με αγκινάρες)

Articsókából (artichoke) eddig csak a blogban szereplő 2 receptet készítettem, főleg a la polita-nak nevezett ételt, amit nagyon szeretünk. Most nemrég valahol megakadt a szemem egy articsókás rántotta recepten és kevés változtatással elkészítettem. Az eredeti recept Tinos szigetéről származik, Christoforos Peskia séf fakanala alól.
Most nem fagyasztottat használtam fel, sajátom a kertből már rég nincsen, így beszereztem egy articsóka konzervet, amiben a növényszívek nem olajban, hanem savanyított lében voltak eltéve. Kb. 8-9 darab volt a konzervben (250 gr-s konzerv), ebből is érzékelhető, hogy bébi articsókákról van szó.


Hozzávalók:
  • 8-9 db articsókaszív
  • 1/2 citrom leve
  • 2-3 kanál olívaolaj
  • 1 cikk fokhagyma
  • 4-5 tojás =ha lehet bio!)
  • 2 evőkanál 30-35%-s tejszín vagy teljes zsírtartalmú tej
  • 50 gr sajt (a krémesebb, pikánsabb fajta talál hozzá, mint Go-ban a "kopanisti")
  • 2-3 ágacska rozmaring vagy 1-2 kiskanál szárított rozmaring levelek apróra vágva

Az elkészítés nem nagy ördöngösség, viszont ha friss articsókából készítjük, a növény fejéből ki kell hámozni a szíveket, azokat szőrteleníteni:) és úgy felhasználni. A konzerv vagy fagyasztott articsóka esetében semmilyen teendőnk nincsen, csak a növény felhasználása.

Én ez alkalommal a sütőben készítettem el a rántottát, a tojásokat alaposan felvertem, majd minden hozzávalót a tojásos masszába kevertem. Az articsókákat azután helyeztem be, miután a masszát már a tepsibe öntöttem. Nagyon hamar meglesz előmelegített sütőben, viszont nem szabad nagyon forró sütőben készíteni, mert a szélei nagyon felpúposodnak és alaposan meg is éghetnek, mire a közepe is átsül. Ha olajban sütjük ki, akkor ne kavargassuk, hagyjuk az alját megsülni, majd egy nagyobb fedő vagy lapos tál/tányér segítségével fordítsuk meg az omlettet és süssük ki a másik oldalát is. A fordítási műveletet gyorsan kell végezni és üres munkapad fölött, mert koszolhatunk vele. A receptben megadott fél citromnak a leve akkor használandó fel, ha frissek az articsókák. Mivel nagyon hamar feketednek, mindig pucolás után citromlével kell bekenni őket felhasználásig, így az elszíneződés elkerülhető. És természetesen ha friss articsókáról van szó, előbb a növényszíveket olajban elő kell sütni és utána hozzájuk önteni a többi hozzávalót.

No comments: