Feb 15, 2011

Rizstál (Λαπάς)

Érdekes módon a legeslegegyszerűbb receptek sehol nincsenek megőrizve, nem találhatóak blogokban vagy szakácskönyvekben. Egyértelmű, hogy minden magára valamit adó főzni tudó háziasszony ismeri ezeket és könnyen el tudja őket készíteni. Az ilyen és ehhez hasonló receptek anyáról lányra szállnak, öröklődnek a családban, olyan magától értetődő tudományként, amiről jogosan feltételezzük, hogy adva van és nem kell őket külön megtanítani, vagy megtanulni.
Most leírom a legegyszerűbb beteggyógyító étel receptjét, ami csak létezik görög földön. Nincs olyan görög, aki ne ismerné és ne ezt fogyasztaná, ha ne adj isten megy a hasa, vagy egyéb emésztési bántalmakkal összefüggő problémája van. Mi is imádjuk és sokszor készítem téli, hidegebb estéken, csak úgy, meleg vacsorára. Tegnap grippés fiam kérésére készült, de én is belakmároztam belőle:)


Nem minden rizsfajta jó ehhez az ételhez, akkor az igazi ha az un. ragadós rizst használjuk. Ez a fajta rövid szemű, glutinos tartalma miatt ragadós,  kissé nyálkás. A hántolt változata fehér, a hántolatlan fekete. Kínai és Thai ételekhez való, de kiváló rizs-alapú sütemények készítéséhez is. A japán fajta  kissé kerekebb és apróbb szemű, ezért ideális sushi készítéséhez, de akár tejberizshez és egyéb desszertekhez is. Görögországban az egyik legelterjedtebb és legolcsóbb típusú ragadós rizs a Carolina, ebből szoktam a "lapa"-t is elkészíteni.

Ez a fajta rizs nagyon megdagad, ezért én mindig 1 csésze rizshez 4 csésze vizet teszek a lábosba. + sót Együtt felfőzöm, majd nagyon lassú tűzön hagyom főni, néha kavargatom mert hamar odaragad a lábos aljához. Nagyon hamar meglesz, teljesen csillogó felülete lesz a lének a kifőtt glutintól. Ezt mindig rögtön fogyasztjuk, mert folyamatosan dagad és ragad. Tehát mikor vastag, de még folyós állapotban van és természetesen, teljesen meg van főve, tányérba szedem. Tetejére idei sajtolású olívaolajat csorgatok és bőven citromlevet (legalább egy citrom leve egy tányér rizsleveshez). Nincs olyan beteg, aki ettől ne érezné jobban magát!

1 comment: