Feb 13, 2011

Káposztás kocka (Ταλιατέλες με λάχανο)

Mit kereshet ez a kaja a görög konyhablogomban? Egyrészt ilyen is készül nagyon ritkán nálunk, másrészt itt is ismerik, csak kicsit másként ízesítve és rizzsel variálva, nem laskával. Nekem a magyar változat jobban bejön és mivel most csak magamnak készítettem, ezért a klasszikus, egyszerű módon készült, ahogyan Édesanyám is megfőzte annak idején. Csak most le kellett magam állítsam 2 tányér behappolása után, míg régen akár 3-4 tényárral is megehettem, nem látszott meg rajtam.
Mivel ritkán készítek, ezért nagyon örültem, hogy a görög alapanyagokból sikerült pont olyan ízt varázsolnom, amilyenre vágytam, ezért le is jegyzem a blogban, mely az aktuális szakácskönyvem:)Hozzávalók (2 személyre):
  • 1 kisebb fej fehérkáposzta
  • 500 gr tojásos laska vagy saját készítésű kockatészta
  • kb. 1/2 borospohárnyi olívaolaj
  • 1 lk cukor
  • őrölt bors, kb. 1 1/2 kávéskanál durva tengeri só
Elkészítés:
A káposztát vékony csíkokra vágom. Az olajat felhevítem egy akkora alacsonyabb falú lábosban, melybe belefér a káposzta. A felhevített olajon karamellizálom a cukrot, majd ráteszem a  káposztát, sózom és finoman forgatgatom, amíg szép sárgára pirul és megpuhul. A jellegzetes sercegés is jelzi, amikor készen van és ha tovább hagyjuk, csak odasül. Félrehúzom.
Megfőzöm a laskát, majd leszűröm és a káposztához keverem. Alaposan borsozom, tálalom.
Imádom!

2 comments:

Gál Edith said...

Egyik nagy-nagy kedvencem!!!
Nagyon-nagyon szeretem!!!
A Tied is nagyon guszta! :)

Agni said...

Köszi!:) Én is imádom!!!:)