Feb 27, 2011

Citrusfajták: a bergamot (Περγαμόντο)

Ez a bejegyzés a tegnapi "kanalas édesség bergamotból" c. bejegyzésemhez kapcsolódik.
A Görögországban "pergamonto"-nak nevezett citrusfajta (citrus bergamia) valamivel nagyobb egy citromnál és valamivel kisebb egy narancsnál. A növény úgy vélik a citrus limetta és a keserű narancs hibridjeként született meg. A növény összmennyiségének a 80%-át Olaszország termeszti, kisebb mennyiségeket termesztenek dél Franciaországban és Görögországban. Elnevezése az olasz bergamotto-ból ered, mely a török "bey armudu" kifejezés (a béj körtéje) olaszosításának eredménye. A legaromásabb gyümölcsöket manapság Olaszországban, Calabria környékén termesztik.

Színe a narancsénál egy kicsit világosabb, illata semmivel össze nem téveszthető, jellegzetesen édeskés, nagyon kellemes illat. Íze kevésbé savanyú a citromnál, de keserűbb  a grape fruit-nál.  A bergamontfák kicsik növésre és télen virágzanak. Ez  a gyümölcs adja az Earl Grey tea jellegzetes aromáját, de felhasználják a malária ellenni gyógyszerben is, illóolaja pedig rendkívül kedvelt.
Ami a konyha körüli felhasználását illeti, ahogyan azt már említettem, az Earl Grey és Lady Grey teák ízesítésére használják fel, ugyanakkor lekvárt is készítenek belőle. Görögország, Törökország és Ciprus területén az ezelőtti beírásomban leírt kanalas szirupos édességet gyártják a héjából. 
A férfi parfümök 1/3-ban  és a női parfümök felében található bergamot illóolaj. Alapanyaga volt az eredeti Eau de Cologne-nek amit Németországban állítottak elő olasz parfümkészítők a 17. században.

Érdekes lehet még az, hogy a bergamot-ban psoralen található, melyet sokáig napolajokban használtak fel. A psoralenről 1959 óta tudják, hogy rákkeltő, mégis csak 1995-ben került ki véglegesen a napolajokból és azóta csak bizonyos bőrbetegségek gyógyítására használják.

A bergamot bergamottint is tartalmaz, melyet felelősnek tartanak a grape fruit effektusért, ami tk. azt jelenti, hogy bizonyos gyógyszerek hatását a szervezetre megváltoztathatja (grapefruit juice effect). Szakoldalakon utána lehet nézni a kapcsolódó gyógyszerlistának.

Görögországban az egyik legnagyobb termővidéke Kefalonia.

1 comment:

@havas said...

Aminap vettem csak észre, hogy nálam megjegyzést hagytál, kos-druszám :) Ezt az oldalat most fedezém fel, és kimondottan hálás vagyok érte. Nagyon szeretem a hasamat, a kulináris élvezetekre sztem többet szavazok, mint bármely párttagra :D. Imádom a görög salátákat! Köszönöm szépen a megjegyzésed!Kata