Jan 11, 2011

Pulykahúsos pita

Most joggal mondhatjátok, mi a szösznek kellett nekem megint pitát nyújtani, rögtön ünnepek után? Merthogy valóban az ünnepek utáni héten készítettem ezt a finomságot. A válaszom erre az, hogy azért, mert semmiképpen nem akart elfogyni 2 jó nagy darab pulykacomb.

A pulykahúst mi igaziból 2 formában elkészítve szeretjük: felvágottként és levesnek. A pulykaleves általában elmaradhatatlan velejárója a téli ünnepeknek, az idén is készült 2 nagy combból, amiket utána lesütöttem, de miután kihűltek és hideg sültté változtak, nem akartak fogyni.


Így arra gondoltam, pitába pakolom, elmajszoljuk ilyenformán. Ehhez a már ide beírt csirkehúsos pitareceptemet használtam fel és a lapok készítéséhez pedig a már részletesen leírt módszeremet.

Készítés közben némileg változtak az adagok, ezért most ide lejegyzem őket megint.Hozzávalók:

5 hagyma apróra vágva
250-300 gr hús
400 gr-s paradicsomkonzerv felmixelve
fűszerek: só, bors, szegfűbors, egy fahéjrúdacska, piros paprika, csipet menta
4-5 nagyobb cikk fokhagyma
300 gr fetasajt
4-5 tojás


Elkészítés:

Először a húst leszedem a csontokról, majd mixerben apróra vágom. Olívaolajon üvegesítem a hagymát, ráteszem a húst, alaposan átforgatom, majd a feta-n és tojásokon kívül mindent hozzáadok. Addig rotyogtatom amíg lefő a leve, igaziból ez pár perc lenne, így általában kevés vizet is adok hozzá, hogy legyen annyi idő ami alatt a fűszerek kiadják illatukat. Miután kész a fahéjrudat és szegfűborsot eltávolítom. Aki kimondottan nem szereti ezeket, ne tegyen bele, de vállalkozó kedvűeknek ajánlom, próbálják ki! Kellemesen fognak csalódni, a fahéj nem csak édességbe talál!
Ezután a tölteléket kihűtöm és utána belekeverem az enyhén felvert tojásokat és a darabokra morzsolt fetasajtot. Nagyon jól összekavarom, hogy  mindenhová egyenletesen jusson a  tojásból, másképpen a pita egyenetlenül fog itt-ott felnőni!
Elkészítem a réteslapokat és megtöltöm a töltelékkel a részletesen ITT leírt módon.
Miután kihűlt, szeletekre vágom és kiskuktám kezébe adom, lefotózom:)


No comments: