Jan 30, 2011

Focaccia

A focaccia nem egy görög eledel, amint azt sokan tudják vagy a nevéből sejtik. A blogom ugyan a görög konyháról szól, a focaccia esetében annyi mentségem lehet, hogy mediterrán térségből származik :) Szóval a focaccia egy lapos kenyér, amit Olaszországban készítenek előszeretettel, mindenféle változatban. Én ma a maradék babgulyást szerettem volna feldobni valamivel, így készítettem egy hagymás, rozmaringos, paradicsomos focaccia-t.

Hozzávalók:
 • 1 kg liszt (20% kenyérliszt+80% finomliszt)
 • 4 lkanál olívaolaj
 • 2 tasak száraz élesztő
 • 1,5 kiskanál só
 • 2 lkanál méz
 • kb.45 dl langyos víz
Elkészítés:
A vízből egy csészényit külön egy tálba teszek, melegítem, beleteszek 2 kanál mézet, majd felfuttatom benne az élesztőt. A száraz élesztőt egyenesen a lisztbe is lehet szitálni, de tapasztalatom szerint így hamarabb megkel a tészta. Utána a fenti hozzávalókat összedolgozom, a vízzel csínján bánni, annyi kell bele, hogy rugalmas, majdnem ragacsos tészta legyen az eredmény. A víz legyen egy kicsit melegebb mint a kezünk melege, tehát érezzük melegnek, de ne forrónak. Miután szépen összedolgozok mindent, egy nagy tálba teszem és egy picit előre melegített, lezárt sütőben, lefedve hagyom, amíg kétszeresére nő.
Ezután kiveszem, szétosztom 2 hőálló tepsibe.

Az egyik egy 22-23 cm átmérőjű kerek tepsi, ebbe beleteszem a tészta 1/3-t, lelapogatom, hogy egyenletesen eloszoljon a tepsi alján. Körülbelül egy ujjnyi vastagságú tésztalap kell a tepsi aljában legyen. Kézzel megkenegetem a tetejét olívaolajjal, az ujjaimmal szabályos közökben lyukakat fúrok a felületbe, hogy babosnak nézzen ki, majd közepes sütőben szép pirosra sütöm. Ez egy egyszerű, sima mezei focaccia, vagy lapos kenyér. Ha nem vagyok biztos benne megsült-e, beleszúrok egy éles kést és ha semmi nem ragad rá, akkor kész van. Kiveszem és hagyom kihűlni szabad levegőn.

Egyszerű focaccia
A tészta 2/3-t egy 32x20 cm-s tepsibe lapogatom (lehet picit nagyobb is a tepsi) majd megpakolom az előkészített rátéttel.

Rátét:
 • 1 nagy lilahagyma
 • 2 közepes paradicsom
 • 1 db. 15-20 cm-s rozmaringág, vagy 2 lk szárított rozmaring
 • maréknyi (vagy több) reszelt, füstölt sajt
 • 1/2 borospohárnyi fehér bor
Egy nagy lila hagymát (ami nálunk nem lila hanem rózsaszín) szeletekre vágok, majd kevés olívaolajon megsercegtetek, utána nyakon öntöm 2 ujjnyi finom édes fehérborral. Ebben megpárolom a hagymát, hagyom amíg zsírjára sül, megpuhul (pár perc). 2 paradicsomot lehéjazok, szeletekre vágom, egy szitában hagyom, a leve hadd folyjon ki. Egy 20 cm-s rozmaringágat megmosok, leszedem a szép, ép tűket.

A lelapogatott és be olívaolajozott tésztán egyenletesen elosztom a borban párolt hagymát, a rozmaringleveleket,a  paradicsomszeleteket és az egészre maréknyi füstölt, reszelt sajtot szórok. Pirosra sütöm.

Paradicsomos, hagymás, rozmaringos, füstölt sajtos focaccia

1 comment:

Anazar said...

Hagyma, rozmaring és paradicsom, hmmm, remek kombináció!