Jan 28, 2011

Bujurdi (Μπουγιουρντί)

Apu és a babgulyás
A mai babgulyás mellé, amit mindig szigorúan görögösen készítek, ami elsősorban azt jelenti, húsmentesen, készítettem kiegészítésképpen egy bujurdit. A bujurdi többféle lehet, a legismertebb  a paprika és feta sütőben. Leírom azt a változatot, amit mi nagyon szeretünk és bármilyen hamar összecsapott ebéd méltó kiegészítése (már ha éppen akadnak otthon hozzávaló alapanyagok).


Hozzávalók:
  • 3 padlizsán
  • 3 piros, hosszúkás paprika ("florinis" típusú Görögországban)
  • 3 érett paradicsom
  • kb. 2 marék morzsolt feta
  • kb. 2 marék reszelt sárgasajt, lehetőleg füstölt

Elkészítés:

A padlizsánokat meghámozom, nagyobb kockákra vágom, besózom és félreteszem 1/2 vagy 1 órára. A paprikákat keresztbe csíkokra vágom. A paradicsomokat beteszem forró vízbe pár percre, hogy könnyen lehámozzam a héjukat. Ezután kis darabokra vágom, kockázom.
A padlizsánról leitatom a levet, kisütöm a kockákat olívaolajban (vigyázok, ne süljenek nagyon meg!) és konyhai papírra szedem. A paprikaszeleteket is olajban kisütöm, majd rájuk zúdítom a paradicsomkockákat , kissé megsózom és hagyom kicsit összerotyogni, hogy a levéből kissé elpárologjon. Ezután tűzálló tálba alól egy rétegbe leterítem a  padlizsánokat, a padlizsánra jöna  paprikás-paradicsomos réteg, erre a feta és legfelül a sárgasajt egyenletesen elosztva. Ha van itthon apróra vágott petrezselymet is teszek a sajtréteg alá.
Beteszem a  forró sütőbe és addig hagyom, amíg a sajt szépen ráolvad az ételre.

1 comment:

Anonymous said...

Kedves Ágni! Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, sok receptedet ki fogom próbálni. Idén voltam először Görögországban, de már hiányoznak az ottani ízek :)
További szép napot, Timi