Dec 14, 2010

Különleges ánizsos sajtmártás

A mai nagy receptdömpingben néha nagyon meg tudok örülni olyan recepteknek, melyek egyszerűek, viszonylag olcsók és ünnepi asztalon is megállják helyüket. A következő pont egy ilyen recept. Nem a mediterrán konyhát képviseli, de mivel oldalammal magyar anyanyelvűekhez szólok, néha olyan recept is kell, mely a mi közép európai gyomrunknak ismerősebb. Így egy olyan sajtmártást ajánlok, melynek ízesítése egyedien mediterrán, talán kissé keleties, állaga pedig alaposan tartalmas és tápláló, amilyennek egy hidegebb éghajlaton fogyasztott ételnek lennie kell.

A mártást főtt zöldségek körítésére lehet felhasználni, ahogyan én tettem, vagy sült húsok körítésére, pl. szénen sült jellegzetes görög biftéki (széles, nagy húsgombóc) mellé lehet tálalni, mint tökéletes kiegészítőt.


Hozzávalók:
  • 3 lk. liszt
  • olívaolaj
  • 1 csésze tej
  • 1 csésze a főtt zöldség levéből
  • 150 gr sárga sajt reszelve (ajánlom a kissé pikáns beütésű grójai típusú sajtokat-"graviera")
  • 1 csapott lk. Dijon típusú mustár
  • 1 csapott lk. szárított édes ánizs mag (ismert még: ánizsmag, bécsi kömény, kenyérmag, illatos ánizs, ánizsmag, közönséges ánizs - anice)
  • só, bors Ha mindezek elő vannak készítve, a többi már nagyon hamar megy. Annyi olajon, mely felveszi a 3 lk. lisztet, a lisztet és az ánizsmagot sima krémmé keverem tűz fölött. Tehát magyarul: készítek egy rózsaszín rántást. Éppen csak hagyom kicsit színt kapni, folytonos kevergetés mellett, majd fokozatosan hozzáöntöm a meleg tejet és a zöldséglevet. Ha minden igyekezetem ellenére bakizom (néha előfordul) és csomós lesz, beteszem a kismixerbe, krémessé mixelem majd visszateszem megint a tűzre és besűrítem. Ezután hozzákeverem a mustárt, sajtot és hagyom szétolvadni a mártásban.

Arra kell vigyázni, hogy melegen tartsuk tálalásig, mert hamar megmerevedik! Tehát ezt jó frissen elkészíteni, mikor már minden megvan, az elkészítése amúgy is csak pár perc.
 
Kitérő: 
ez alkalommal én felhasználtam a kecsketej maradékomat, mely a hűtőben várakozott. A kecsketejet frissen vásároljuk és az a jellegzetessége, hogy nagyon vastag föle lesz felfövés után. Ezt a tejfölt mi nem szoktuk felhasználni, egészségkímélő szempontokból egyrészt, másrészt a mediterrán étrendben praktice nem létezik a tejföl, tejszín az ételkészítéskor. Most a vastag fölet összemixeltem a maradék tejjel és kaptam egy vastagon folyó masszát, ami teljesen folyékony tejszín állagú volt. A tej helyett ezzel készítettem a mártást, így még ízletesebb lett.

No comments: