Apr 9, 2016

Hogyan készítenek a görögök nagyobb tengeri halakat sütőben?


A múltkor írtam már a tengeri keszeg elkészítésének a legáltalánosabb módjáról.
Most egy másik elkészítési módról írok, mely nemcsak a tengeri keszeg esetében használt módszer, hanem a nagyobb, max. 1 kg-s tengeri halak egyik kedvelt elkészítési módja. Az így elkészített halat "plaki" -nak nevezik. Én megintcsak tengeri keszeget készítettem "plaki" módon. A nagyobb halfajtákból ez a legfogyasztottabb, mert az ára is elérhető, ezenkívül pedig mindenhol árulják, piacokon és halasboltokban egyaránt.


A mediterrán étrendben a halat nem szokták egyéb állati termékekkel társítani, így nincsen olyan hagyományos görög hal-elkészítési mód, melyben szalonna, tejföl, sajt, stb. szerepelne. Ugyanakkor az erősebb fűszerezés is elkerült, azért, hogy a hal eredeti ízét ne nyomja el. Egy halevéshez nem szokott ember számára, a halnak halíze van, mindazonáltal a halakhoz értő számára, minden fajtának megvan a saját különleges íze, zamata, illata melyet semmiféle egyéb erősebb ízzel nem szabad elnyomni.

Az elkészült halat egy olyan tányérban szolgálják fel, melybe belefér. Ha plaki módon van elkészítve, akkor körítésként körberakják a zöldségekkel, melyben megsült. Ha csak szenen vagy olajban van kisütve, akkor körítés nélkül szolgálják fel, a körítés általában főtt vagy nyers saláta, melyet külön kell hozzá rendelni és külön tányérokban szolgálják fel. A salátát soha nem rendelik személyenként hanem általában rendelnek 2-3 fajtát, melyet az asztal közepére helyeznek és mindenki csipeget belőle.


A múltkori beírásomban leírtam részletesen, hogyan pucoljuk meg a halat, így most a pucolás fázisa után folytatom a leírást.

A módszer a lehető legegyszerűbb: a halat megpucoljuk, fűszerezzük (só, bors, oregano, menta, stb.) majd egy tepsibe helyezzük, zöldségágyra. Körberakjuk zöldségekkel, lefedjük paradicsomszeletekkel, leöntjük bőven olívaolajjal és kisütjük. Én mindig előszőr aluminiumfólia alatt sütöm egy ideig, hogy a zöldségek és a hal húsa is megpuhuljon, majd a vége fele leveszem a fóliát és megpirítom kissé.


No comments: