Dec 6, 2010

Hogyan fogyasztják a görögök a római salátát?

A Magyarországon alig pár éve kapható római saláta volt az egyetlen zöld saláta még pár évvel ezelőtt, melyet Görögországban termesztettek. Az uniós évek alatt lassan belopakodott a piacra a fejes zöldsaláta, valamint a jégsaláta is, melyeket nem igazán szeretnek az idősebb görögök, inkább a  fiatalok próbálkoznak felhasználásával, fogyasztásával. A tavernákban még mindig majdnem biztos, hogy a téli és tavaszi hónapokban római salátát szolgálnak fel a "zöld saláta" opció alatt. (praszini szalata)


A hagyományos görög elkészítési módja egyszerű, az eredmény nagyon ízletes.
Először is alaposan megmosom a salátát, lehetőleg folyó vízben, ha nem lehetséges legalább 3 váltás hideg vízben. Szűrőbe teszem és hagyom a vizet róla lecsepegni.


A képen éppen a római saláta egyik göndör változata látható, melyet nem szeretünk annyira, mert jóval puhábbak a levelei az eredeti, hosszúkás római saláta leveleinél.
A konyhapapír arra való, feligya a maradék vizet is. Miután saláta, zöldhagyma, friss kapor egyben van, a papírt eltávolítom, az egészet nyakon-öntöm citromlével és bőséges olívaolajjal, tálalom. Ezt a hagyományos és egyszerű változatot lehet aztán bővíteni fantázia szerint, én legtöbbször kapribogyót teszek bele, egy ekkora salátába kb. 1 leveseskanállal. gránátalmaszemek ugyancsak találnak egy szép téli díszítéshez.


A római saláta gyógyító hatásairól:

Egy pár éve nálunk is kapható a hosszúkás levelű tömör római saláta ami nem csak a Cézár saláta alapanyaga de az Amerikai Rákkutatási Intézet listáján mint rák ellenes étel jelenik meg.

Nem is gondolnánk hogy 10 dkg-nyi római saláta elfogyasztásával  napi K vitamin szükségletünk másfélszeresét, A vitamin szükségletünk 58%-t, C vitamin szükségletünk 45%-t vesszük magunkhoz. Ezenkívül még magas a folsav, mangán, króm. potászium, B1, B2, B3 és B6 vitamin tartalma is.

Fogyasztásával jelentős mennyiségű rostot is beviszünk szervezetünkbe, ugyanakkor kalória tartalma nagyon alacsony (15,68 kalória).

C-vitamin,betakarotin tartalma együtt dolgozik a koleszterin oxidációjának a megelőzésén, mivel az oxidált koleszterin válik ragadóssá és zárja el az erekben a vér áramlásának az útját. Ha ezt megelőzzük, távol tartjuk magunktól az infarktus veszélyt.

Magas rost tartalma segít eltávolítani a vastagbélben felhalmozódott epe sókat, ezáltal újabb epe termelésére serkenti a szervezetet ami még több koleszterin lebontásával jár.

Folsav tartalma segít átalakítani az erekre káros homocysteint jótékony vegyületekké. Magas potászium tartalma pedig a vérnyomás csökkentésében játszik szerepet.

Magas K vitamin tartalma segíti a csontritkulás megelőzését. Jelentősen csökken a csípő törések száma azoknál a hölgyeknél akik naponta egyszer vagy többször fogyasztanak salátát.

Kísérletek azt is bizonyították, hogy a K-vitamin megakadályozza az idegsejtek oxidációs elhalását, ezért eredményesen használható az Altzheimer betegség gyógyításában, megelőzésében. Sőt bizonyos máj és prosztata daganatok esetében is bizonyított a jótékony hatása.

Őseink tehát nagyon is jól tudták, hogy miért kell sok sok salátát fogyasztani. Már az egyiptomi hieroglifák is ábrázolják ezt a fajta salátát. A görögök és a rómaik is nagyra tartották mind gyógyító hatását, mind mint táplálékot. Pliny szerint Augustus Ceasar császár még szobrot is állíttatott ennek a salátának, miután a salátának köszönhetően meggyógyult egy súlyos betegségből.

A Földközi Tenger keleti partjain és a Közel Keleten a mai napig minden étkezésnél jelen van. Nem csak salátaként más zöldségekkel keverten fogyasztják, hanem csak úgy önmagában is kedvelt csemege. Vendégváró rágcsálni valóként is felszolgálják. Nagyon finom egy jó hideg sör mellett. Nem hizlal, finom és még az egészségünket is védi. (forrás: http://www.gyogyulasutjai.hu)

2 comments:

Anonymous said...

Kedves Agi!
En a kepen kifejezetten friss kaprot latok, es azt hasznalnak ehhez a gorogok.Nem lehetseges, hogy eltevesztetted?:)
Egyebkent gratulalok a blogodhoz, a fozoreszbol sokat tanultam,miota itt elek Poroszon.
Szeretem a hagyomanyos konyhat, es itt meg lehet az oregekhez fordulni tanacsert.
Sok sikert kivanok a munkadhoz,a csaladodhoz.Udvozlettel:Sz.Aranka
Gorogorszag,Poros

Agni said...

Szia Aranka, köszi szépen, máris kijavítottam. mindig megtéveszt a görög anitho szó, automatikusan fordítom ánizsra, ami természetesen hibás. Nagyon szép helyen élsz, ha kedved van küldj nekem hagyományos Poroszi kaját, felteszem a blogba.