Dec 7, 2010

Hogyan fogyasztják a görögök a brokkolit?

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta. A brokkoli sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint (pro-A), folsavat (B9) és aszkorbinsavat (C), de jelentős a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kalcium, és vastartalma is. Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben - írja róla a Wikipedia.A hagyományos és egyszerű görög konyhában a szerepe jelentős és gyógyhatású is, hisz éppen annyira főzik meg, hogy kicsit megpuhuljon, majd salátaként fogyasztják. Kár, hogy a mai főzőműsorok dömpingjében az ilyen egyszerű ételeket teljesen kiűzik a porondról és helyettesítik őket a brokkoli mindenféle idegen alapanyagokkal "feltuningolt" változatával.

Egy hagyományos és egyszerű görög család asztalára, a főtt brokkoli saláta főleg a sült halak köreteként kerül fel ma is.
Én a következő egyszerű módon készítem "a la grec": a brokkolit apró rózsáira szedem, levágom a szárait és  folyó vízben alaposan átmosom. Ha folyóvíz szűkében vagyok, ami megtörténhet forró nyarakon, akkor egy tálban legalább 3 váltás vízben mosom át. Ha reggel idejében eszembe jut, hogy ma brokkolit főzők, akkor beáztatom egy órára hideg vízbe, amibe ecetet teszek, ez garantáltan kiűz belőle minden betolakodót és fertőtlenít is.

A brokkolirózsákat ezután a gőzfőzőmben vagy vízben puhára főzőm, sózás nélkül! A növényben van elég só így is, van akinek így pont megfelelő és nem is kell utána sózni. Én magam még az asztalra pakolása után az én részemet megsózom kissé.
Miután a rózsák tövei is elég puhák (de nem szétfőttek!), kiveszem a vízből őket és szűrőbe teszem, hogy kissé lecsöpögjön róluk a víz. Utána tálra pakolom, majd leöntöm citromlével és olívaolajjal. Ha van időm akkor fél citrom levét összemixelem egy borospohár olívaolajjal, ezáltal egy vastag krémszerű citromos öntetet kapok, ezzel öntöm nyakon a brokkolikat és már lehet is fogyasztani.

No comments: