Dec 18, 2010

Csili vili tisztaság karácsonyra

A konyha ilyenkor van a legnagyobb használatban. Habár nálam mindig takarítás után maxim fél napig van szép rend és érintetlen tisztaság. Hihetetlenül gyűl a sok kóborgó, mosatlan edény, meg az elpakolni való. Velem is megtörténik, hogy elhanyagolok dolgokat, mint például a vízkőtisztítás. A mi vizünk rettenetesen vízköves, majdnem szemmel láthatóan rakódik le a csapokra, hiába pucolom rendszeresen, vagy hmmm .. néha rendszertelenebbül:)
A legimádottabb konyhai segédeszközöm: az ecet!
Adok egy jó kis tippet azoknak, akiknek ez még nem jutott eszébe. Az erős vízkőoldó szerek elkerülése végett használjunk ecetet! A legmacerásabb felületet képes megtisztítani, csak türelem kell hozzá. Ha például van egy olyan csapunk, melyet elhanyagoltunk és alaposan rárakódott a vízkő..


vegyünk egy jó nagy darab vattát, alaposan ecetezzük be....

utána egy nylonzacskóban vagy fóliában kötözzük fel szorosan a csap ominózus részére.


Hagyjuk így annyi ideig, amennyi szükséges ahhoz, hogy a vízkövet teljesen leoldja. Néha meg lehet nézni és egy szivaccsal megsúrolni. Ha ettől a mozdulattól nem fényes, vissza kell pakolni rá a dunsztot.

Ha a csap alsó része lecsavarható, annál jobb, akkor egyenesen be lehet áztatni ecetbe és nem kell dunsztba kötni.
A fenti eredményhez 1 napig hagytam ecetben, lehet hamarabb is lejött volna, de ekkor néztem újból rá. Levettem a kötést, egyet töröltem rajta és ez volt az eredmény. Azt hiszem elég pihentető és környezet-, valamint férfibarát;) módszer!

Jó karácsonyi csillogást!

No comments: