Nov 21, 2010

Zelleres, olívabogyós csirke (Κοτόπουλο με σέλινο και ελιές)

Egy jó nagy zellergumó üldögélt a jégszekrényemben nagy búsan egy ideje. Nagyon sajnáltam, hogy ennyire hasznavehetetlennek érzi magát és gyorsan készítettem belőle egy finom kaját, melyet darabjaira bontva aztán mindenki igényeit ki lehetett a családban elégíteni:)


Ez a kaja is, mint a legtöbb ebben a blogban, a mediterrán étrendnek megfelelően készült, a lehető legkevesebb állati zsiradékkal
A csirkét feldaraboltam, majd a nyakát, szárnyait félretettem a mélyhűtőbe egy későbbi alkalomra. A combokról, mellről lehúztam a bőrt, mint ahogyan azt mindig szoktam és feltettem pár percig főni, a kutyusoknak vacsorára:)
A combokat és mellet forró olívaolajban megpirítottam, hozzáadtam az apróra vágott hagymát és a darabokra vágott ökölnyi zellergumót (pucolva természetesen:)). Mikor félig már megpuhultak, hozzadtam az egészhez egy doboz paradicsomot turmixolva, egy lk ketchup-ot és marék saját, házi termésű olívabogyót. Az olívabogyó nem nyersen került hozzá, hanem már eltett állapotban és félbe vágva, magtalanítva.
Ez alkalommal eltértem az általam megszokottól és a mártást besűrítettem egy kiskanál courn flour-l. Mi  nagyok, krumplipürével ettük, amit ugyancsak rendhagyó módon nem vajjal és tejjel szoktam kikeverni, hanem a krumplikkal együtt főzők meg egy hámozott, magtalanított almát, ezt is a krumplikkal összetöröm, majd margarinnal és saját levével keverem ki. Így lesz nekünk egy finom egészségkímélő krumplipürénk, ami ha nem elég savanykás, még 2%-s joghurtot is keverek hozzá, kóstolgatva, addig, amíg ízlik.

Jó étvágyat!

No comments: