Nov 23, 2010

Gasztro-Athén

Tegnap lementem a Varvakio Agora-ba és a környező területekre. Ez Athén legroszabb hírű negyede délutántól másnap reggelig: a prostituáltak és hontalanok területe. Minden délelőtt azonban nyüzsgő, mozgó keleties jellegű piaccá változik.
A Varvakio Agora a fedett hús- és halpiacot jelenti, ahová az árusok kipakolják portékájukat és lehet válogatni. Nagy harcok folynak folytonosan a higiéniai követelmények betartásáért, folytonos ellenőrzések vannak de időről időre ki szokott pukkanni egy-egy újabb cirkusz, általában olyan, hogy idegen húsokat lepecsételnek göröggé. Egy ideje már nem lehetett semmit hallani és viszonylagos csend és nyugalom van a központi húspiac körül. Tény és való, egyre több olyan ember vásárol itt, aki azelőtt csakis a saját, jól bejáratott hentesétől tette. Itt sokszor az ár az 1/3-a annak amiért az ember máshol megveszi és ez egyáltalán nem mindegy manapság egy polgári család pénztárcájának.
A húspiac melletti kis utcákban fantasztikus fűszerfelhozatal van. Mindenféle fűszert lehet itt vásárolni kilóra, az illat olyan, mintha az ember valahol egy igazi keleti piacon sétálgatna.

És mindezek fölött őrködik örökként örökre az Akropolisz, melyre felnézve mindig Szabó Magda gyönyörűséges idézete jut eszembe a "Zeusz küszöbén"-ből.

Az Eolosz utcában,  melyben sétálva Szabó Magdának katarzis jellegű érzés volt megpillantani az Akropoliszt, szemben a Marks and Spencer bolttal, található a Krinosz cukrászda. Ez az egyetlen olyan hely, mely valamennyire felidézi a régi Athént. Több mint 100 éves, hagyományosan kis kerek, fényes és fehér márványlapú asztalokkal, fa székekkel és a menün hagyományos régi édességekkel, mint a sziruppal és csokoládémártással leöntött forró fánkok, tejberizs és Athén legjobb török kávéja. Nem mehettem el mellette szótlanul:)


Illatos, fahéjas, jégbe hűtött tejberizs a pihenőm alatt.


Hagyományos helyre, hagyományszerető öregúrak járnak a délelőtti újságuk elolvasásásra.


Mások, úgy mint én, a vásárlás fáradalmait pihenik ki.


Ismét mások a meleg fánkocskákkal szeretnének közelebbről megismerkedni:)


A Krinosz mellett rögtön van az egyik bejáró a központi húspiacra.


Minél korábban megyünk ki reggel, annál nagyobb a felhozatal és minden kapható, ami a hússal kapcsolatos.


A mellette lévő utcákat a fűszerek és magok uralják.Nekem nosztalgiázni való kedvem volt és beszereztem egy adag román étket: zakuszkát, savanyított káposztát, román csirkepárizsit, ömlesztett sajtot, édes túrót, delikátot, bors-t, amivel a csorbát készítik. Csak tudjam mikor fogyasztom el ezeket, ugyanis a párizsin kívül a többit csakis én eszem:) Tegnap mikor hazaértem megettem a negyed káposztát:), a többit felvágtam a képen látható módon és majd főzök belőle egy kis erdélyi kaját.


És befejezésül, álljon itt egy normálisabb fotó a húspiacról, forrás: digital-camera.gr

2 comments:

Ildy said...

Köszi a körsétát!:) Jó bepillantani más nemzetek konyháiba, piacaira.

Anonymous said...

Nagyon jó volt olvasni! Köszönöm:) Olyan jó lenne ott lenni, körülnézni, megismerni:)