Oct 1, 2010

Zelleres disznóhús (Χοιρινό με σελίνο)

(6 személyre)
Hozzávalók:
1,5 kg puha disznóhús
2 kg zeller, gyökér és szár, levél
6 friss, zöldhagyma
marék apróra vágott friss ánizs v. kapor
3 nagy cikk fokhagyma
1-1,5 kanál liszt vagy ételkeményítő
só, borsElkészítés:
1. A húst kockákra vágjuk majd mindegyikbe beleszúrunk mélyen egy-egy darab fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Olajat hevítünk és a húsdarabokat pirosra sütjük.

2. Átesszük a húsdarabokat egy nagyobb fazékba (kuktafazékba) majd az olajba zúdítjuk az apróra vágott hagymát, megpirítjuk, ráöntjük a húsra. Felöntjük két pohár forró vízzel és 1 órát lassú tüzön főzzük.

3. A zellergyökeret megtísztitjuk, levágjuk körbe körbe a héját, majd 4-5 darabba vágjuk. A zellerszárakat és leveleket megtisztítjuk az esetleges száradt levelektől, gyökérmaradékoktól és alaposan mindent több vízben megmosunk.

4. A zellereket hozzátesszük a forrásban lévő húshoz és körülbelül 20 percet főzzük. Ha nem férne egyszerre mind be, várunk kicsit, a levelek hamarosan megpuhulnak és "leülnek", ekkor befér a többi zellerdarab is. Ha kuktafazekat használtunk a hús megpuhításához, nyugodtan lehet használni a zellernek is, 15 percet főzzük újból az egészet együtt.

5. Kivesszünk mindent, elrendezzük az ételt egy magasabb tálban. A levet besűrítjük a liszttel, úgy hogy a lisztet feloldjuk egy kis lében, hozzáadunk a többi léből amennyi elfér a tányérban, majd a lisztes kutyulékot visszatesszük a fazékba ahol besűrítjük a mártást. Lehúzzuk a tűzről.

6. Készítünk egy citromos-tojásos öntetet, a hőmérsékletkiegyenlítés elvét alkalmazva a mártáshoz öntjük, majd az így savanyított mártáson még egyet rottyantunk, vigyázva nehogy odaégjen vagy túlsűrűsödjön. Ezzel a savanyított mártással leöntjük az ételt és friss kenyérrel tálaljuk

Tipp:
Magyar szájíznek megfelelően lehet citromos-tojásos öntet helyett tejföllel savanyítani.

No comments: