Oct 9, 2010

Papoutsaki (Παπουτσάκι)

A papoutsaki cipőcskét jelent. Nem papucsot:) A paputsi cipőt jelent és a pantofla papucsot:) Szóval a mi esetünkben a "papoutsaki" egy nagyon finom kaját jelent, magyarul töltött padlizsánt sütőben. Nekem egyik kedvenc ételem, kissé macerás, de ha az ember lánya 2 napra osztja a tevékenységeket, akkor meg sem kottyan.Én úgy készítettem most, hogy előtte való nap főztem marhahúsból szószt makarónira, majd abból felhasználtam másnap a padlizsános ételhez.

Agni papoutsaki-ja

A hozzávalókkal bajban leszek, mert én mindent szemre készítek, de megpróbálom besaccolni.

Hozzávalók:
5-6 db lila, kövér padlizsán
1-1,5 kg krumpli
só, bors, olívaolaj
A darált húshoz:
1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül)
1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv vagy 1-1,5 kg túlérett paradicsom
2 hagyma
1/2 pohár fehér bor
2 babérlevél
só, bors, olaj
2 tojás (elhagyható vagy csökkenthető az adag)
2 leveseskanál reszelt sajt
Besamelhez:
3 kanál liszt
1 l tej
2 tojássárga
1 csésze reszelt sajt

1. A darált húst legjobb azelőtt való nap elkészíteni.Olajat hevítünk majd belezúdítjuk a darált húst és gyorsan kevergetjük amíg kifehéredik, hogy elkerüljük a kis golyók kialakulását. Ezek után ráöntjük az apróra vágott hagymát és kevergetjük, amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is. Az egészre ráöntjük a paradicsomkonzervet, vagy még jobb, ha friss, túlérett paradicsomokat mixelünk erre a célra. Hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bort és addig főzzük lassú tűzön amíg a levét elfövi és már nem folyós. Félrehúzzuk a tűzről és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot. (én a tojásokat ki szoktam innen hagyni)

2. Megmossuk a padlizsánokat. Kettévágjuk majd a belsejéből egy kicsit kiszedünk. Ezt lefagyaszthatjuk és felhasználhatjuk más ételekhez. Kisütjük a padlizsánokat forró olajban, majd a vágott felükkel felfele tepsibe helyezzük.

3. Elkészítjük a besamel mártást. A lisztet kevés olajon, margarinon, vagy vajon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről és gyors, folyamatos kavarás mellett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. Én hideg tejet szoktam, mások a forróra esküsznek. Lényeg a gyors keverés és lassú adagolása a tejnek, hogy ne csomósodjon be. Felforraljuk, gyors kavarás mellett besűrítjük, majd hagyjuk annyira kihűlni, hogy bele tudjuk kavarni a két tojássárgát és reszelt sajtot ízlés szerint.

4. Megmossuk, hámozzuk, kockázzuk a krumplit. Ne felejtsük, kis kockákat kell vágni mert a többi hozzávaló már kész állapotban kerül a tepsibe, így amíg a besamel megpirul, a krumplinak is kész kell lennie. A krumpli el is hagyható, de nekem ez a kedvencem az egész tálból:)

5. Megtöltjük a padlizsánokat a darált hússal, a tetejükre besamelt öntünk. A krumplit sózzuk, borsozzuk majd a padlizsánok köré helyezzük. 1 ujjnyi vizet is teszünk a tepsibe, majd előmelegített közepes sütőben addig sütjük, amíg a besamel mártás megpirul és a krumpli is megfő, megpirul.

No comments: