Oct 1, 2010

Padlizsánkrém (Μελιτζανοσαλάτα)

Recept 6 főre


Hozzávalók:
3-4 db közepes méretű, hosszúkás, sötétlila padlizsán
1 fej fokhagyma
cca 0,5 dl - lehetőleg olíva - olaj (ízlés szerint csökkenthető, növelhető)
1- 2 mokkás kanál só (ízlés szerint változtatható)

Elkészítés:
A padlizsánt lehetőleg faszénparázs felett, rácson, vagy a tűzhelyen, vaslapon/platnin lassan, néha megforgatva átsütjük. (Akkor jó, ha a héja kissé elbarnul, és a padlizsán tapintásra löttyedt/puha. Nem baj, ha kissé égettnek néz ki.) Még forrón, igen ügyesen a héját lehúzzuk, vagy kikaparjuk belőle, és pépesítjük a húsát. (Villával szétnyomkodjuk és/vagy késsel igen apróra vágjuk és lehetőleg fa eszközöket használunk, hogy ne barnuljon meg a padlizsán.) Hozzákeverjük a sót , olajat, hozzáadjuk a tisztított, fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát. Jól összekeverjük. Finomabb, ha a fogyasztás előtti napon elkészítjük. (Úgy is lehet készíteni, hogy a szeletekre vágott padlizsánt aranybarnára sütjük , a héját óvatosan leszedjük, és úgy vagdossuk, majd keverjük össze a hozzávalókkal. Ekkor azonban nagyon óvatosan kell bánni az olajjal, érdemes rögtön oliva olajban sütni és már nem is kell többet hozzáadni.)

Két padlizsán tipp:
Ültessük le a férjünket a grillsütőhöz,és süssön át 10-12 kg padlizsánt, puhára. Mi kikaparjuk a héjából, és úgy ahogy van, egészben, adagokra osztva lefagyasztjuk és egész évben van "igazi rácson sült" padlizsánunk a padlizsánkrémhez. (Mikróban 10 perc alatt felenged, további 3 perc a feldolgozás.)

Ha egyszer nekiállunk, olajban megsütünk annyi padlizsán szeletet, amiből később többször is muszakát készíthetünk. Adagokra osztva, minél laposabb formában fagyasztjuk le.

No comments: